У канадському парламенті закликали вшанувати жертв Голодомору

У канадському парламенті закликали вшанувати жертв Голодомору

Укрінформ
Під час засідання федерального парламенту Канади депутатів закликали вшанувати жертв Голодомору-геноциду в Україні та не допустити повторення подібних злочинів.

Про це йшлося у виступі депутата від Ліберальної партії Бориса Вжесневського, передає кореспондент Укрінформу.

«Вісімдесят чотири роки тому почалося жахіття Голодомору – геноциду українського сільського населення... Вісімдесят чотири роки по тому ми знову стикаємося із найстрашнішим злом – геноцидом. Усім депутатам слід разом надати змісту урочистій обіцянці «ніколи знову», - сказав Вжесневський.

Депутат також висловив здивування, як світ спромігся мовчки спостерігати за насильницькою смертю мільйонів людей.

«Давайте також поміркуємо, як стало можливим, що на Заході, за винятком кількох хоробрих журналістів та політиків, так багато людей вирішили закрити на це очі?», - наголосив він.

Вжесневський також змалював парламентарям моторошну картину вимираючого українського села часів Голодомору.

«Українська пишна сільська місцевість була перетворена на порожню та мовчазну пустку, де люди їли траву і будь-що живе. Страшна тиша, що оповила села, порушувалася лише звуками возів, які перевозили опухлі від голоду тіла», - зазначив він.

Він підкреслив, що Сталін «оголосив їжу незаконною для українських фермерів».

«Червоні бригади Кремля обшукували села, конфісковуючи зерно та худобу. Селян, у яких виявляли приховану їжу, бодай п’ять колосків зерна, розстрілювали на місці», - сказав у своєму виступі депутат.

Нагадаємо: Канада стала першою Західною державою, яка визнала Голодомор актом геноциду українців ще у 2008 році.

За оцінками Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.Птухи НАН України демографічні втрати України внаслідок Голодомору в 1932-1933 роках становлять близько 4,5 млн осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-