Путінська Росія побудована за ординською матрицею - Піонтковський

Путінська Росія побудована за ординською матрицею - Піонтковський

Укрінформ
Російська Федерація побудована за тією ж ординською матрицею, за якою будувалися всі держави на її нинішній території, а можливість зміни цієї матриці багато в чому залежить від успішного розвитку України за європейським сценарієм.

Про це на міжнародній конференції у Києві на тему "Російська державність: стабільна нестабільність" заявив російський політолог Андрій Піонтковський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У глобальному масштабі приблизно на тій території, яку зараз займає Російська Федерація, у неї було кілька попередників. Це Золота Орда, Московія, Російська імперія, Радянський Союз, зараз путінська Російська Федерація. Кілька разів якась інкарнація розвалювалася, виникала нова, з новим, абсолютно іншим ідеологічним проектом, який заперечував попередній, але чомусь щоразу виходила та сама ординська матриця", - сказав Піонтковський.

Він додав, що принциповими характеристиками цієї ординської матриці є абсолютне підкорення особистості державі, тобто тотальна деспотія, азійський спосіб виробництва, де власність і влада неподільно пов'язані між собою, ставлення до громадян країни, як до населення окупованої території незалежно від етнічного складу правителів і населення, і зрештою війна як основний інструмент політики і основна "скрєпа" держави.

Піонтковський зазначив, що до демонтажу цієї ординської матриці в Росії ще дуже далеко, а до зміни її персонального бренду, на його думку, "зовсім недалеко". "Це питання стоїть на порядку денному, і всі події, які наразі відбуваються в Росії (зокрема, арешт Улюкаєва. - Ред.)  якраз про це свідчать", - вважає політолог.

Водночас, основним  питанням, за його словами, є те, чи вдасться після ліквідаціії цього "персонального бренда" створити у Росії щось нове і більш позитивне. На думку Піонтковського, це багато в чому залежить від України.

"Україна зараз відіграє вирішальну роль у долі Росії. Чи вдасться поміняти цю ординську матрицю, багато в чому залежить від того, чи вдасться самій Україні показати такий позитивний, надихаючий для Росії приклад розвитку за європейським сценарієм. Запевняю вас, це буде надзвичайно важливим чинником у визначення майбутнього Росії", - переконаний політолог.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-