США в ОБСЄ звинуватили Росію в високому рівні насильства на Донбасі

США в ОБСЄ звинуватили Росію в високому рівні насильства на Донбасі

Укрінформ
Нинішній рівень насильства на сході України є таким же високим, як і навесні та на початку літа цього року, причому головну відповідальність за це несуть Росія і підтримувані нею сепаратисти.

З такою заявою виступив у четвер на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні представник США при Організації посол Деніел Байєр, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Зараз там такий же високий рівень насильства, який був у квітні та липні. Об'єднані російсько-сепаратистські сили продовжують нести відповідальність за провокування більшості атак", - наголосив американський представник.

У цьому зв'язку він зауважив, що Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ в Україні "неодноразово документувала використання й переміщення реактивних систем залпового вогню на лінії зіткнення, в тому числі, переправлення 9 листопада однієї із систем до утриманого сепаратистами міста Луганська".

Представник США наголосив, що відведення військ від лінії зіткнення залишається вкрай необхідним кроком.

"Проте об'єднані російсько-сепаратистські сили продовжують здійснювати порушення режиму припинення вогню, в тому числі в районі Станиці Луганської", - підкреслив Байєр.

Він звернув увагу, що спостерігачі СММ мають докази нападів з боку проросійських сепаратистів на українські позиції 13 листопада, а також обладнання снайперських позицій біля Станиці Луганської.

"Такі провокаційні дії шкодять розведенню, про яке всіма сторонами було домовлено, що воно може початися тільки після збереження режиму припинення вогню впродовж семи днів", - зазначив американський дипломат.

Водночас, він підкреслив, що українські сили, зі свого боку, "продемонстрували добру волю", коли розмінували свою частину залізничного мосту в Станиці Луганській минулого тижня.

Представник США також висловив "серйозну стурбованість" нарощуванням проросійських сил на підступах до Маріуполя.

"Ми глибоко занепокоєні тим, що об'єднані російсько-сепаратистськими сили можуть планувати нові атаки на Маріуполь та його околиці", - наголосив він.

У цьому зв'язку представник США закликав Росію надати повний і безперешкодний доступ спостерігачам ОБСЄ в районі навколо Маріуполя та негайно вивести заборонену зброю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-