В Австралії хочуть на законодавчому рівні захистити мови аборигенів

В Австралії хочуть на законодавчому рівні захистити мови аборигенів

Укрінформ
Влада австралійського штату Новий Південний Вельс хоче на законодавчому рівні захистити мови аборигенів.

Про це повідомила телокампанія АВС.

«Нам відомо, що Департамент у справах із захисту прав аборигенів проводив політику ізоляції дітей із аборигенських сімей, що в результаті призвело до того, що… матері не могли передати мову своїм дітям, батьки не могли навчити своїх дітей мови, бабусі і дідусі не могли говорити зі своїми онуками на своїй мові. Якщо законодавство може так ефективно відібрати мову аборигенів - так само може і оживити її», - вважає міністр у справах аборигенів штату НПВ Леслі Вільямс.

За оцінками уряду штату кожна мова аборигенів у Новому Південному Вельсі класифікується як така, що «знаходиться під загрозою зникнення». Водночас аборигенські мови є унікальною і цінною частиною історичної спадщини, тому зміни у законодавстві можуть принести користь суспільству.

Крім того, за словами міністра, дослідженнями доведено, що «аборигени, які говорять на своїй мові, здоровіші, їхні діти краще вчаться в школі, і що відновлення мови зміцнює спільноти».

Уряд штату сподівається, що ініціативу Нового Південного Вельсу підтримають у цілій Австралії і вона стане початком  розширення прав і можливостей громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-