Президентські вибори в Болгарії: політичний злет генерал-майора у відставці

Президентські вибори в Болгарії: політичний злет генерал-майора у відставці

Укрінформ
З перемогами «друзів Путіна» Росія все ближче підбирається до кордонів Євросоюзу

Безпартійний генерал-майор авіації, колишній головнокомандувач військово-повітряних сил Болгарії Румен Радєв, заручившись підтримкою Болгарської соціалістичної партії, став новим президентом країни. У другому турі президентських виборів, який відбувся минолої неділі, Радєв здобув, як її назвали вже болгарські журналісти, безапеляційну перемогу: за даними Центральної виборчої комісії, після обробки 100% бюлетенів Румен Радєв набрав 59,37% голосів виборців. Він випередив свого головного опонента, висуванця правлячої в країні партії ГЕРБ («Громадяни за європейський розвиток Болгарії»), спікера Народного зібрання (парламенту Болгарії) Цецку Цачеву на 23 з гаком відсотки.

ПОСТВИБОРЧІ РОКІРОВКИ

Слід зауважити, що результати Центрвиборчкому ненабагато відрізняються від результатів екзит-полів, оприлюднених відразу ж після закриття виборчих дільниць 13 листопада. І як не здивуватися авторитету соціологічних служб в цій європейській країні. Буквально відразу ж після оприлюднення результатів президентських виборів екзит-полами, в неділю ввечері прем'єр-міністр Бойко Борисов, дотримавшись обіцянки, данї раніше, заявив про свою відставку. У понеділок вранці прохання про відставку Кабінету міністрів вже було зареєстровано в Народних зборах Болгарії. Не відкладаючи, як мовиться, «в довгий ящик», у середу, 16 листопада, парламент проведе засідання, на якому буде розглянуто прохання Кабміну про відставку. Борисов при цьому буде виконувати обов'язки прем'єра до затвердження так званого службового, чи то пак, перехідного уряду, який працюватиме до складання присяги новообраним президентом країни. А це відбудеться лише у другій половині січня 2017 року.

Таким чином, на чинного президента Болгарії Росена Плевнелієва лягає непроста місія - втретє за останні чотири роки запропонувати склад службового Кабінету міністрів. Це при тому, що бюджет країни на наступний рік ще не затверджений, і парламентарії поки навряд чи готові до його обговорення. Вони відходять від легкого шоку від результатів президентських виборів.

Після церемонії вступу на посаду президент, згідно Конституції, запропонує Народним зборам власного кандидата на пост глави уряду.

Чи зуміє президент «домовитися» з парламентаріями щодо затвердженням майбутнього складу Кабінету міністрів, сказати складно. Швидше за все, парламентарії спробують знайти так звану «золоту середину», щоб уникнути чергового витка політичних криз і, як наслідок, позачергових парламентських виборів, результати яких навряд чи хтось візьметься передбачати після такої приголомшливої перемоги опозиційного безпартійного кандидата на пост президента країни.

МОЛДОВА - БОЛГАРІЯ: ПРОРОСІЙСЬКІ ПАРАЛЕЛІ

Після поразки на виборах не виключає своєї відставки і спікер болгарського парламенту Цецка Цачева. А от відставка Бойко Борисова вже знайшла своє місце в народному фольклорі. Досить оригінальну аналогію у зв'язку з цим провели журналісти одного із західних видань, німецького Der Tagesspiegel. «Для колишнього командувача ВПС, - жартують німецькі журналісти, - «посадка» була відмінною, але вона стала потужним сигналом для прем'єр-міністра Бойко Борисова натиснути кнопку «для катапультування».

Перемогу генерала Радєва, підтримуваного болгарськими соціалістами, над своїм проєвропейським опонентом експерти та політологи оцінюють по-різному. Одні називають цю перемогу бунтом відданих йому виборців «бажанням повернути владу народу», інші вбачають причину в повільному темпі реформ, які проводяться в країні, в корумпованості політичної еліти, незадовільній боротьбі з організованою злочинністю, а треті вважають перемогу Радєва помилкою самого уряду Бойко Борисова, який очолює правлячу партію ГЕРБ.

У цьому, до речі, зізнався сам відставний прем'єр, повністю взявши провину за поразку на виборах Цецки Цачевої на себе. У чому саме полягала його вина та помилка, прем'єр так і не «розшифрував».

Дивна, однак, діагностика. Важко сказати, наскільки доречно чи ні, але болгарські журналісти проводять очевидну паралель: в один і той же день, в двох європейських державах - Молдові та Болгарії - на виборах головної особи держави - президента перемагають представники соціалістів, яких найчастіше у країнах пострадянського та колишнього соціалістичного простору асоціюють з комуністами. З одним лише застереженням: Болгарія вже давно є повноправним членом Євросоюзу та НАТО, а Молдова робить тільки перші кроки до членства в Євросоюзі.

А ось румунські журналісти, коментуючи перемогу Ігоря Додона в Молдові та Румена Радєва в Болгарії, не забули назвати Румунію «острівцем, оточеним друзями Путіна». Президент Румунії Траян Бесеску, який володіє відмінним почуттям гумору, вважає, що «з перемогою Додона Росія наблизилася до кордонів Євросоюзу»...

ПРОРОСІЙСЬКИЙ НАТОВЕЦЬ?

У Болгарії, як, втім, і в інших європейських країнах, Румена Радєва часто називають проросійським політиком. Через його ставлення до антиросійських санкцій (він прихильник їхнього скасування) і через заяви про необхідність діалогу з Росією та російським президентом. Під час свого президентського мандата Радєв, як він сам визнає, хотів би мати діалог з президентами США та Росії, додаючи при цьому, що «новообраний президент США Дональд Трамп уже заявив про готовність до діалогу з Росією». Після перемоги на виборах Радєв підтвердив свою готовність працювати з урядом над скасуванням антиросійських санкцій.

Журналісти акцентують свою увагу ще на одній з заяв генерала Радєва, яка була озвучена після перемоги в першому турі виборів. Болгарія, за його словами, «не повинна стати гетто для біженців з арабських держав і Північної Африки». Новообраний президент не приховує своєї переконаності в необхідності репатріації біженців.

Тим не менш, усім, хто вже поспішив зарахувати новообраного президента до проросійськи налаштованих політиків, резонно згадати й іншу, не менш знакову заяву Румена Радєва, озвучену ним після перемоги на виборах. Про те, що Болгарія залишається вірним союзником Євросоюзу та НАТО, і він (Румен Радєв) ніколи ці питання не ставив під сумнів. Підкреслюючи при цьому, що він, як президент, у своїй діяльності буде керуватися виключно інтересами болгарської держави та її громадян.

Після президентських виборів у Болгарії, за словами самого Румена Радєва, склалася нова політична ситуація. Однак новообраний президент не бачить в цьому нічого драматичного. А, може, й справді не варто шукати «чорну кішку там, де її немає».

Поживемо, як кажуть, побачимо...

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-