У США обурилися, що Литва продала подаровану їй зброю

У США обурилися, що Литва продала подаровану їй зброю

Укрінформ
США вимагають від Литви пояснень у зв'язку з тим, яким чином подаровані Литовській армії снайперські напівавтоматичні рушниці М14, які високо цінують колекціонери у всьому світі, опинилися в приватних руках.

Про це у вівторок повідомляє Delfi.

“Посольство США впевнене, що допомогу, передану американським урядом, незаконно передали третім особам, незважаючи на підписану угоду про заборону на продаж переданої американцями зброї", - йдеться в повідомленні.

Так, зазначається, що напівавтоматичні рушниці M14 в Литві продавалися вільно - їх міг купити будь-хто, у якого є дозвіл на носіння зброї. При цьому Збройовий фонд, який знаходиться у відомстві МВС, продав рушниці за дуже низькими цінами - по 347,54 євро.

Уряд США передав ці рушниці Латвії в 1999 році (основною зброєю американської армії вони були в 1959-1970 рр.). Після їх модернізації ними користувалися литовські військові, але потім вирішили від них відмовитися. 

У 2014 р. рушниці опинилися у Збройовому фонді, який став їх розпродавати. Всі були продані за однією ціною. А через два роки було вирішено повернути рушниці, оскільки таке бажання міноборони Литви виявив уряд США.

Про те, що подаровані рушниці були продані, за даними джерел видання, американці дізналися випадково - про це говорили колекціонери, й інформація досягла розвідки. Тоді США офіційно вирішили поцікавитися долею рушниць. Зброя продавалася вільно, інформація про це була в Інтернеті.

У свою чергу міністр оборони Литви Юозас Олекас не зміг пояснити, як подаровану Литві зброю було продано, пообіцявши все з'ясувати.

Фото © A.Didžgalvio nuotr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-