Після перемоги Трампа Європі доведеться більше розраховувати на себе - політолог

Після перемоги Трампа Європі доведеться більше розраховувати на себе - політолог

Укрінформ
Перемога Дональда Трампа на виборах у США змусить Європу більше розраховувати на свої власні сили в питаннях безпеки, у тому числі в розв'язанні української кризи.

Таку думку у бесіді з кореспондентом Укрінформу висловив Ральф Фюкс, президент німецького політичного Фонду імені Генріха Белля. 

«Зараз Європа має діяти спільно. Ми не можемо більше покладатися і залежати від готовності США узяти на себе відповідальність за європейську безпеку, нам самим потрібно узяти на себе велику відповідальність за нашу безпеку і за наших сусідів - південних, середземноморських і східних, за відносини з Росією», - говорить Фюкс. 

За його словами, зараз дуже багато залежить від бажання і готовності європейських урядів об'єднати зусилля і розвивати набагато активнішу політику, ніж у минулому. 

Керівник Фонду вважає, що в нинішній ситуації, роль канцлера ФРН Ангели Меркель ще більше зросте. «Вона гратиме ще важливішу роль у збереженні єдності Європи і підтримці трансатлантичних відносин», - говорить співрозмовник агентства. Це відноситься і до позиції щодо України, оскільки «йдеться про Європу, про майбутнє європейського забезпечення безпеки і про європейські цінності», - підкреслює він.

Фюкс запропонував почекати з прогнозами, нагадавши, що Трамп до цього моменту «представляв себе зовсім  непередбачуваним», і подивитися, «як швидко він пройде шлях від популіста-демагога до відповідального державного мужа». Політолог сподівається, що така трансформація станеться, і новий президент США піклуватиметься про трансатлантичне партнерство і «усвідомлюватиме те, що Путін і Росія є серйозним викликом безпеки і демократії в Європі». У цьому йому повинні допомогти професіонали з держдепартаменту. 

«Це дуже неспокійний момент. Але може він і обернеться несподіваним чином», - висловив обережний оптимізм Фюкс. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-