Вибори у США: вид зсередини

Вибори у США: вид зсередини

Аналітика
Укрінформ
Власний кореспондент Укрінформу на власні очі побачив та розпитав про всю кухню основного дня голосувань на виборах президента США

Жителям американської столиці пощастило з погодою в день виборів нового глави Білого дому. Вівторок видався теплим і сухим – до плюс 20 за Цельсієм, що, насправді, незвично для листопада, але додає настрою. Крім вказівників "Polling place" та забитих машинами шкільних парковок, більше нічого не вказує, що сьогодні – найвирішальний день для політичного майбутнього Америки. Черг на вулицях немає, кольорових кульок теж, втім люди ходять усміхнені, іноді з дітьми, що також є рідкістю в робочий день.

У американців нема такого поняття, як в Україні "день тиші" – реклама залишається навіть у період голосувань

Для того, щоб зазирнути у процес американських виборів, йду до Електоральної ради округу Арлінгтон (передмістя Вашингтона) – головного виборчого офісу для понад 220 тис. населення, більшість яких працюють у столиці. Піднімаюся на третій поверх урядової будівлі та потрапляю до невеликого офісного приміщення зі своїм "респешен", кількома комп'ютерами, роз'яснювальними плакатами та кавовим апаратом у куті.

Процес реєстрації виборців для отримання бюлетеня

"У цьому офісі люди реєструються для того, щоб мати можливість проголосувати, ми також отримуємо результати з виборчих дільниць округу, тобто це є центральним місцем електорального процесу в окрузі. Крім того, тут виборці можуть проголосувати на ранніх виборах, надіслати бюлетені поштою", - розповідає в коментарі Укрінформу віце-голова Електоральної ради Девід Белл.

Процес вибору кандидатів

Загалом, дільниці для голосувань розташовують у школах, церквах, громадських центрах, на пожежних станціях – не тільки в державних установах, але в деяких випадках і приватних закладах за згоди господарів. В середньому, на кожну дільницю припадає близько 2,5 тис. виборців, повідомив представник Електоральної ради.

Щодо напливу виборців у день голосувань, він є різним, у залежності від того, яких розмірів населений пункт, наскільки він густонаселений, чим переважно займаються його мешканці. "Наприклад, у Нью-Йорку зазвичай більшість голосує зранку, щоб не переривати подальший робочий день у офісах. У передмістях Вашингтона потік, в основному, є приблизно збалансованим протягом усього дня", - розповів Девід Белл.

Виборчі кабінки прості за конструкцією, але забезпечують таємність голосування

Фотозйомка самого процесу голосувань у Штатах можлива, якщо є спеціальний дозвіл. На прохання зробити кілька фото для українських читачів, Девід кличе керівника Електоральної ради Шарлен Бікфорд.

Голова Електоральної ради округу Арлінгтон Шарлен Бікфорд

Шарлен – жвава жінка невисокого зросту в окулярах і короткою зачіскою з задоволенням погоджується бути супроводжуючим для фотозйомок у найближчій дільниці – початковій школі, де голосування проводяться в спортзалі.

"Ми прийшли на роботу сьогодні о п'ятій, все підготували і відкрилися о сьомій. Коли завершимо – не знаю, напевно це буде вже ранок середи, але не раніше другої-третьої ночі", – розповідає дорогою пані Бікфорд.

Біля школи – скупчення машин. Виборці приїжджають з роботи, щоб проголосувати. В цьому окрузі крім президента і віце-президента обирають ще конгресменів, членів Окружної ради та Ради школи, де проводиться голосування.

Черги на вулиці немає – всі, хто прийшов, поміщаються в спортзалі.

Вхід до виборчої дільниці у спортзалі початкової школи

Люди приходять на дільниці здебільшого самі, інколи беруть дітей. День голосувань у США (за законом, перший вівторок листопада) не є вихідним, тому виборці голосують впродовж робочого дня, а діти йдуть до школи. Щоправда, в тих навчальних закладах, де розташовані дільниці, заняття для дітей скасовані. У таких випадках деякі батьки із задоволенням беруть своїх нащадків із собою - показати, що таке вибори.

Черга на виборчій дільниці

"Взагалі, коли людина заповнює бюлетень, іншій неможна знаходитися поруч – це правило спільне, напевно, для всіх країн. Але якщо це дитина, й батьки їй дозволяють дивитися – то все "окей". Часто буває так, що маленькі діти сидять зверху на плечах і сприймають все як несподіване свято", - розповідає Шарлен Бікфорд.

Зразки виборчих бюлетенів на дільниці

У США існує кілька видів голосувань: поштою, на паперових бюлетенях або виключно з використанням електронних систем (без паперів). Але навіть у випадку, коли бюлетень треба заповнювати ручкою, він все-одно сканується спеціальним автоматом, який чітко визначає всі позначки. В разі помилки автомат тут же повідомляє про це і дає можливість виправити їх або зарахувати бюлетень як помилковий.

У виборців перевіряють документи електронними пристроями для подальшої процедури голосування

Попри те, що система виборів у США, здебільшого, є автоматизованою, офіційні результати на кожній з дільниць стають відомі від 30 хвилин до кількох годин після закриття. Адже в цей час відбуваються всі формальні процедури щодо перевірки та затвердження результатів.

Заповнений бюлетень сканується в спеціальному автоматі

Автомат для сканування бюлетенів

Ярослав Довгопол, Вашингтон - Арлінгтон (США)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-