Військові літаки РФ регулярно порушують повітряний простір НАТО - WP

Військові літаки РФ регулярно порушують повітряний простір НАТО - WP

Укрінформ
Пілоти НАТО, які проходять службу в Естонії та Фінляндії, фіксують безперервні провокаційні польоти літаків російських Повітряно-космічних сил (ПКС), які намагаються порушити і порушують повітряний простір Альянсу. 

Загальну аналітику ситуації і спостереження пілотів НАТО, які проходять службу на віддаленій військовій базі Альянсу Amari Airbase в Естонії, наводить у своїй редакційній статті The Washington Post.

«Не менше 13 російських військових літаків курсували в небі. Винищувачі НАТО піднімалися в повітря, щоб їх зустріти. Під кінець ночі Фінляндія та Естонія заявили про порушення їх повітряного простору», - наводить приклад провокаційних дій російських літаків видання, описуючи події в ніч на 6 листопада.

Цей випадок ажніяк не поодинокий в практиці спостереження Альянсом за тривожними діями ВКЗ Росії у повітряному просторі країн Балтії.

Як повідомили WP сім німецьких пілотів, які прибули на чотиримісячну ротацію на віддалену базу НАТО Amari Airbase в Естонію наприкінці серпня, вони вже 34 рази піднімали свої літаки по тривозі. При цьому, за їх словами, вони супроводжували російські винищувачі «Сухого», розвідувальні літаки «Ильюшина», а також транспортні літаки «Антонова». 

Німецькі пілоти розповідають, що часто пролітають на відстані близько 9 метрів від російських «колег». Це досить близько для того, щоб помахати рукою або, як в одному з недавніх випадків, побачити, як російський льотчик показує середній палець.

За словами німецьких пілотів, російські військові літаки часто літають без транспондерів, що робить їх невидимими для цивільних судів і підвищує ризик зіткнень в повітрі.

Причому, як прокоментував ситуацію командир німецького контингенту в Естонії підполковник Свен Джейкоб, «винищувачі майже завжди озброєні до зубів – один може нести від шести до десяти ракет».

«Ми бачимо, що вони постійно намагаються кинути виклик і випробувати наші системи», — зазначив міністр оборони Естонії Ханнес Хансо.

В цілому офіційні представники НАТО називають польоти російських літаків над Балтикою «більше дратівливими, ніж загрозливими», проте вказують на підвищений ризик інцидентів в повітрі. Прес-секретар НАТО Ділан Уайт розповів, що представники Альянсу планують порушити це питання на майбутній раді Росія-НАТО.

Раніше в НАТО заявили, що планують скоротити час розгортання 300-тисячного угруповання військ до двох місяців в умовах протистояння з Росією. У вересні 2015 року в Литві, Латвії, Естонії, Польщі, Болгарії і Румунії були відкриті командні центри НАТО, які повинні координувати міжнародні навчання і сприяти розгортанню сил швидкого реагування. У лютому генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив про рішення посилити війська в Східній Європі. В бюджет Пентагону на це заклали 3,4 млрд доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-