Вибори в Болгарії: проголосувала вже майже половина громадян

Вибори в Болгарії: проголосувала вже майже половина громадян

Укрінформ
Явка на президентських виборах, що проходять у Болгарії, до 17.00 години склала 44,83%, що на три процентних пункти вище за явку на парламентських виборах 2014 року.

Такі дані оприлюднила Центральна виборча комісія, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Активність виборців на президентських виборах майже на три відсотки вище за явку на парламентських виборах 2014 року. Такого показника ще не було в історії виборчих кампаній у Болгарії", - повідомив радник Центрвиборчкому Цветозар Томов.

 До цієї години проголосували понад три мільйони громадян (загальна кількість виборців складає близько 7 мільйонів осіб).

 При цьому найнижчий показник явки зареєстрований у місті Кирджалі, де до обіду проголосували лише 18% виборців.

 Центрвиборчкомом зафіксовано і понад 70 порушень Кодексу про вибори. Щодо чотирьох цих порушень документи передали до Генеральної прокуратури.

 Виборчі дільниці по всій Болгарії закриються о 20.00 годині за місцевим часом.

Як повідомлялося, у неділю, 6 листопада, у Болгарії проходять всенародні вибори президента. На посаду президента країни претендує 21 кандидат - представники різних політичних партій, коаліцій і громадсько-політичних рухів. Згідно з Конституцією, громадяни голосують не лише за кандидатів у президенти, а і за кандидатів у віце-президенти країни.

 Цього ж дня, окрім президентських виборів, у Болгарії проходить і референдум, на якому громадянам належить відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах; чи підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах і чи згодні вони з системою розподілу бюджетних коштів для партій з розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах.

 Відзначмо, що це перші в історії Болгарії вибори, коли голосування стало обов'язковим для кожного виборця. Згідно із законодавством, якщо виборець двічі на одних і тих же виборах, наприклад, на виборах президента,  не бере участі у голосуванні, він автоматично виключається з реєстру виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-