На президентських виборах у Болгарії - незвично висока явка

На президентських виборах у Болгарії - незвично висока явка

Укрінформ
Явка на президентських виборах, що проходять у Болгарії, станом на 13.00 склала 26,2% виборців: це найвищий за останні роки показник явки на виборах.

Про це заявив радник Центральної виборчої комісії Цветозар Томів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Порівняно з попередніми виборчими кампаніями, на нинішніх президентських виборах зареєстровано найвищий показник явки. Якщо до 10.00 явка склала лише 10,2%, то до 13.00 цей показник досяг рівня 26,2%. Для порівняння: на попередніх президентських виборах у 2011 році до 10.00 явка складала 7,4%, а на парламентських 2014 року - 8%", - відзначив Томів.

При цьому, він підкреслив, що менш активно виборці голосують на референдумі, який проводиться цього ж дня: явка складає близько 23%.

Це лише попередні дані явки, оскільки дані щодо явки на зарубіжних виборчих дільницях відсутні.

Як повідомлялося, у неділю, 6 листопада, у Болгарії проходять всенародні вибори президента. На посаду президента країни претендує 21 кандидат - це представники різних політичних партій, коаліцій і громадсько-політичних рухів. Згідно з Конституцією, громадяни голосують не лише за кандидатів у президенти, а і за кандидатів у віце-президенти країни.

Цього ж дня, окрім президентських виборів, у Болгарії проходить і референдум, на якому громадянам належить відповісти на кілька запитань: чи згодні вони з введенням процедури обов'язкового голосування на виборах і референдумах; чи підтримують мажоритарну систему на парламентських виборах і чи згодні вони з системою розподілу бюджетних коштів для партій із розрахунку 1 болгарський лев (0,5 євро) за кожен отриманий голос на останніх парламентських виборах.

Це перші в історії Болгарії вибори, коли голосування стало обов'язковим для кожного виборця. Згідно із законодавством, якщо виборець двічі на одних і тих же виборах, наприклад, на виборах президента, не бере участь у голосуванні, він автоматично виключається з реєстру виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-