На польську тероборону за два роки витратять майже мільярд доларів

На польську тероборону за два роки витратять майже мільярд доларів

Укрінформ
На створення військ територіальної оборони в 2016-2019 роках у Польщі планується витратити 3,6 млрд злотих (майже мільярд доларів).

Про це під час обговорення проекту закону про створення військ тероборони Польщі заявив в Сеймі міністр національної оборони (МНО) Антоній Мацеревич, інформує кореспондент Укрінформу.

“Створення військ територіальної оборони є відповіддю на ряд потреб, які особливо стали залежними від подій за кордоном упродовж останніх років”,- зазначив Мацеревич.

Серед них він назвав російсько-український конфлікт, який триває з 2014 року, а також російсько-грузинське протистояння 2008 року.

Він нагадав, що зараз формуються командування трьох бригад тероборони в Підляському, Люблінському та Підкарпатському воєводствах РП, а також чотирьох батальйонів в містах Бялосток, Седльце, Люблін та Жешув. До кінця цього року війська тероборони в Польщі нараховуватимуть не менше 3 тис. осіб, в 2017 році буде створено ще три бригади чисельністю 18 тис. військовослужбовців. В 2019 році війська тероборони мають нараховувати 53 тис. військовослужбовців в 17-ти бригадах і 63 батальйонах. Кошти створення і утримання військ тероборони упродовж 2016-2019 роках становитимуть 3,6 млрд злотих.

Нагадаємо, проектом закону передбачається створення нового виду збройних сил - військ територіальної оборони. Служба у військах тероборони здійснюватиметься у двох формах – на ротаційній основі (принаймні два дні на місяць) і на вимогу (паралельно до праці у цивільному житті). Після 16-ти днів інтенсивних навчань має відбуватися присяга військовослужбовців. Термін служби у військах тероборони Польщі має становити від року до шести з можливістю продовження на черговий термін. За готовність до негайних дій у військах тероборони солдати щомісяця отримуватимуть понад 500 злотих (понад 130 дол.) і понад 600 злотих (майже 160 дол.) – офіцери.

Перше читання проекту закону, який підтримала правляча партія “Право і Справедливість” (PiS) і частково угруповання “Kукіз’15”, відбулося вночі з четверга на п’ятницю.

Фото: ТСН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-