Російській омбудсмен про Дадіна: Я вірю його словам про тортури

Російській омбудсмен про Дадіна: Я вірю його словам про тортури

Укрінформ
Засуджений опозиціонер Ільдар Дадін на зустрічі з уповноваженим з прав людини в Росії Тетяною Москальковою розповів, як саме його били.

Про це Москалькова розповіла "Дождю".

"Він говорить про це (про побиття - ред.) дуже докладно і щиро, але коли розмовляєш із слідчими, вони говорять, що це вимагає дослідження додатково, аби переконатися, що таке було, і вони ставлять професійні запитання, скільки чоловік застосовували насильство, де це, в якому місці, де завдавалися удари, якщо вони завдавалися, чому не залишилося слідів на тілі", - сказала Москалькова, сама у минулому генерал-майор МВС РФ.

Вона також повідомила, що, за словами Дадіна, до нього застосовували насильство "поза камерою". Але, за словами Москалькової, у неї немає доказів, щоб підтвердити або спростувати це: "Я вірю і його словам, і словам співробітників, які показують фотографії".

Інші російські ЗМІ повідомляють: омбудсмен заявила, що Дадіну "необхідно" змінити колонію незалежно від результатів розслідування. Також після візиту Москалькової Дадіна відвезли на обстеження до міської лікарні Петрозаводська. Але за результатами обстеження ніяких змін не виявлено.

Раніше в ЗМІ з'явилася інформація про те, що начальник колонії, в якій знаходиться Дадін, на час перевірки відсторонений від виконання обов'язків.

Перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко закликав співробітників виправної установи "прислухатися" до рекомендацій омбудсмена. А напередодні у Федеральній службі виконання покарань (ФСВП) Росії заявили, що незалежна комісія лікарів не виявила слідів побоїв на тілі Дадіна.

Про те, що до Дадіна в колонії застосовують тортури, повідомила його дружина Анастасія Зотова. Вона відзначила, що активістові погрожували вбивством, якщо він скаржитиметься на побиття. Слідчий комітет Росії, ФСВП і уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова розпочали перевірки.

У грудні 2015 року суд засудив Ільдара Дадіна до 2,5 років ув'язнення. Він став першим активістом, засудженим за неодноразову участь в опозиційних мітингах і пікетах. "Меморіал" визнав Дадина політв'язнем.

Фото: Instagram/Москалькова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-