Вибори в Молдові: Додон став лідером першого туру

Вибори в Молдові: Додон став лідером першого туру

Укрінформ
Центральна виборча комісія Молдови представила остаточні результати голосування на президентських виборах, що відбулися 30 жовтня.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

Згідно з представленими даними, за результатами опрацювання 100% бюлетенів, отриманих від виборчкомів, лідер Партії соціалістів Ігор Додон набирає 47,98% голосів, а єдиний кандидат від правих проєвропейських сил, керівник партії "Дія і солідарність" Майя Санду - 38,71%.

Явка на виборах становить 48,96% - 1 мільйон 433 тисячі громадян з правом голосу.

Відповідно до законодавства Молдови, другий тур виборів відбудеться через два тижні, в неділю, 13 листопада. Переможцем буде визнаний кандидат, який набрав більше голосів виборців.

 Ігор Додон - за фахом економіст, в 2006-2009 рр. під час правління Партії комуністів був міністром економіки і першим віце-прем'єром країни. У 2011 р. покинув лави Партії комуністів Молдови і очолив Партію соціалістів. Лідер найбільшої парламентської фракції, яка  в законодавчому органі має 24 мандати. Один з координаторів торішніх протестних акцій в Кишиневі. 

Майя Санду теж економіст, фахівець з міжнародних відносин. У 2010 році закінчила Гарвардський інститут державного управління. У 2010-2012 рр. радник виконавчого директора Світового банку. У 2012-2015 рр. - міністр освіти Молдови. Наприкінці 2015 р. оголосила про створення власного проєвропейського політичного проекту, пізніше перетвореного на партію "Дія і солідарність".

Як повідомлялося, це були перші після 1996 року всенародні вибори президента. З 2001 року, після зміни Конституції, глава держави обирав парламент, проте навесні 2016 року Конституційний суд Молдови виніс вердикт про повернення до процедури всенародного голосування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-