Молдову Росії не віддадуть

Молдову Росії не віддадуть

Укрінформ
На президентських виборах у цій країні проросійський кандидат може втішитися лише «моральною перемогою»

Офіційні результати всенародних виборів президента Молдови після підрахунку більше 99% голосів: лідер проросійської Партії соціалістів Ігор Додон - 48,72%, кандидат від об'єднаної правої опозиції Майя Санду - 37,96%. Явка становила 49,03%. Підрахунок решти бюлетенів нічого суттєвого вже не змінить. 13 листопада буде другий тур.

Перевага Додона у першому турі більш, ніж переконлива. Дуже ймовірно, що він таки стане президентом. Принаймні, як на українську практику, інше було б дивом. Утім, у молдован є своя практика і свої політичні реалії. На кінцеву перемогу Санду можуть зіграти два фактори: 1) збільшення явки у другому турі з огляду на загрозу успіху відверто проросійського кандидата, адже саме молоді прийшло голосувати 30 жовтня найменше; 2) проросійський електорат був максимально мобілізований у першому турі, і наразі не видно, яким чином Додон може додати собі голосів у другому турі.

Однак нас в Україні насамперед цікавить інше: якщо Додон переможе, чи стане тоді Молдова політичним сателітом Росії подібно до Білорусі чи Вірменії?

Відповідь тут однозначна: ні, не стане.

По-перше, Молдова - парламентська республіка, там президент не є главою виконавчої влади і не визначає зовнішню політику держави. А розклад сил у молдовському парламенті зовсім не проросійський, і чи можна його змінити на користь Росії - це ще питання.

По-друге, Молдова надто далеко від кордонів Росії. «Затиснута» між Україною та Румунією, вона не зможе проводити політику, з якою будуть категорично не згодні ці держави, тобто - ворожою до них. Як зауважив Богдан Яременко, колишній дипломат і голова правління ГО «Майдан закордонних справ», «позиція Додона щодо Криму нас має обходити менш за все - вона зміниться, бо Молдова просто таки не може дозволити собі погані відносини з Україною». Україна, приміром, може, якщо захоче, створити такі проблеми економічним зв'язкам Молдови і Росії, які, по суті, поховають ці зв'язки. Російська агресія проти України виправдає будь-які наші кроки в цьому напрямі, проблема виключно в рішучості української влади. А така рішучість не забариться, якщо Молдова раптом почне на практиці реалізовувати передвиборчі гасла Додона на кшталт «Крим - російський».

Голова правління ГО «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко

По-третє, у нинішніх умовах гострого протистояння Заходу і Росії ніхто Росії Молдову не віддасть. Румунія, яка мріє якщо не про повне злиття з Молдовою, то на стовідсотковий політичний та економічний союз з нею, не буде мовчки спостерігати, як Росія поглинатиме Молдову. Швидше навпаки: перемога проросійського кандидата змусить Захід посилити тиск на Молдову в тому сенсі, щоб підтримати проєвропейські політичні сили. Для цього у Заходу є те, чого наразі нема у Росії - гроші. Зрештою, за Додона голосують зовсім не тому, що він пообіцяв визнати Крим російським, а за його соціальні обіцянки і як протест проти нинішньої корумпованої влади країни. У цьому плані Молдова дуже подібна до України: проєвропейська риторика політиків і, як тільки видається можливість,«дерибан» державного бюджету.

За таких обставин Росія може тільки «мутити воду», дестабілізуючи ситуацію в Молдові. Причому, надто довго це робити їй просто не дадуть. Захопити реальну владу в Кишиневі Росії, незважаючи навіть на фактор Придністров'я та Гагаузії, не під силу. Скільки б не малювали кремлівські стратеги плани «коридору» між Придністров'ям і Кримом за рахунок частини нашої Одеської області - реалізовані вони ніколи не будуть.

Отже, навіть якщо Ігор Додон таки стане президентом Молдови, для Росії це буде не більше, ніж «моральна перемога» (таку оцінку вже довелося прочитати в одного російського блогера), яку зручно використовувати для пропаганди, але яка мало що значить у реальній політиці. Тобто, все виходить саме так, як сказано в одному з безсмертних фейлетонів Ярослава Гашека (не дослівно): «Якщо політик говорить про свою моральну перемогу, то це означає, що йому добряче натовкли пику».

Юрій Сандул. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-