Між Канадою та ЄС таки буде створена зона вільної торгівлі

Між Канадою та ЄС таки буде створена зона вільної торгівлі

Укрінформ
Євросоюз зміг подолати внутрішні суперечності і готовий підписати Угоду про вільну торгівлю із Канадою вже завтра, 30 жовтня.

За словами прес-секретаря глави канадського уряду Камерона Ахмада, про це йшлося під час телефонної розмови президента Європейської Ради Дональда Туска та прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо,

«Президент Туск підтвердив, що Рада ЄС остаточно затвердила текст Всеосяжної економічної та торговельної угоди (СЕТА) та Угоду про стратегічне партнерство, тож ЄС тепер уповноважений підписати обидва документи», - розповів прес-секретар.

Він додав, що президент Туск запросив Джастіна Трюдо підписати обидві угоди 30 жовтня 2016 року під час саміту ЄС–Канада у Брюсселі. «Прем'єр-міністр прийняв запрошення президента. Цей саміт стане знаковою подією у відносинах між Канадою та ЄС», - наголосив речник.

Після офіційного підписання документ ще має бути ратифікований Європейським парламентом, після чого набуде чинності.

Нагадаємо: перемовини між Канадою та ЄС про створення зони вільної торгівлі, які тривали більше 7 років, опинилися на межі зриву минулого тижня, коли парламент бельгійського франкомовного регіону Валлонія відмовився дати свою згоду на укладення угоди. Міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд, яка терміново вирушила до Європи, аби владнати непорозуміння, в минулу п'ятницю заявила, що припиняє перемовини і повертається додому. Вона додала, що «м’яч тепер на полі ЄС».

Хоча всі 28 країн-членів ЄС підтримували угоду, валлонців розгледіли у ній загрози для європейських фермерів та надто велику владу міжнаціональних корпорацій. Аби заспокоїти валлонців, представники ЄС внесли деякі зміни до політичної декларації, яка розтлумачила спірні аспекти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-