Смоленська трагедія: у Польщі знайшли нові документи щодо організації візиту

Смоленська трагедія: у Польщі знайшли нові документи щодо організації візиту

Укрінформ
Польща отримала доступ до електронного листування Варшави та Москви щодо організації візиту польської делегації на чолі з президентом Лехом Качинським до Смоленська у 2010 році.

Про це повідомив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, якого цитує Польське радіо

Ще у серпні ц.р. глава МЗС Польщі заявив, що він оприлюднить документи, які стосуються організації цього візиту. Тоді 7 квітня до Росії полетів екс-прем’єр-міністр Дональд Туск, а 10 квітня - делегація з президентом Польщі Лехом Качинським.

"Виявилося, що ми можемо відкрити електронну пошту, яку, як ми раніше думали, не можемо відкрити. Це сотні, а то й навіть тисячі листів з того періоду, котрі треба проглянути", - сказав міністр.

Ващиковський додав, що на їхнє вивчення потрібен час, і висловив надію, що документи згодом будуть опубліковані. 

"Я вивчаю ці документи з огляду на те, як готували з політичної точки зору увесь візит до Смоленська, і в цьому питанні можна зробити однозначний висновок - що уряд Польщі грав разом із російським урядом на розділення цих візитів. Не хотів пустити до Смоленська світлої пам'яті Леха Качинського, натомість штовхаючи його на 9 травня до Москви [...] або на інші річниці", - зазначив міністр.

Він підкреслив, що з'ясувалося також те, якою була реакція МЗС Польщі після 10 квітня. 

"Виявляється, що воно (МЗС Польщі. - Ред.) взагалі не реагувало. Не наполягало на розслідуванні, поверненні уламків літака впродовж багатьох місяців, навіть років", - наголосив Ващиковський.

Як повідомлялося, 10 квітня 2010 року неподалік від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак з президентом Польщі Лехом Качинським та високопосадовцями польської влади. Тоді в катастрофі загинули всі 96 осіб, які перебували на борту Ту-154М.

20 вересня 2016 року у Польщі відновили справу щодо неефективного розслідування Смоленської катастрофи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-