Із Сербії депортували росіян, які готували теракти у Чорногорії

Із Сербії депортували росіян, які готували теракти у Чорногорії

Укрінформ
Влада Сербії депортувала кількох громадян РФ за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії під час парламентських виборів, які пройшли 16 жовтня.

Відповідно до слідства, група зловмисників готувала захоплення будівлі Скупщини Чорногорії, що взяла курс на НАТО та ЄС, стрільбу по учасниках мітингу проросійської опозиції з метою спровокувати хаос і штурм парламенту, повідомляє у п'ятницю видання "Комерсант".

"У відносинах Москви і Бєлграда вибухнув безпрецедентний в пострадянській історії скандал. З посиланням на джерела у сербських урядових колах бєлградські ЗМІ повідомили: кілька громадян РФ було депортовано з Сербії "за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії". Ці новини співпали з несподіваним приїздом до Бєлграда секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева. Місцеві експерти переконані, що головна мета візиту - обговорення "чорногорського випадку" і спроба не допустити скандалу в російсько-сербських відносинах", - йдеться в статті.  

Відзначається, що у ході своєї поїздки, яка не анонсувалася, секретар Радбезу РФ зустрівся з усім керівництвом республіки, а переговори пройшли в суворо закритому режимі.

"Візит, без сумніву, пов'язаний з тим, що сталося в сусідній Чорногорії, де влада оголосила про попередження терористичних акцій у день виборів", - переконаний професор факультету безпеки Бєлградського університету Зоран Драгішич. З цим згоден і сербський військовий експерт Олександр Радіч: "Патрушев прибув у Бєлград обговорити чорногорський випадок". А джерело "Ъ", близьке до уряду Сербії, уточнює: "Російський гість напевно хотів би прояснити наші кроки по співпраці з Чорногорією у розслідуванні активності груп, які готували безлади у Підгориці 16 жовтня".

Секретар Радбезу РФ прибув у Бєлград через день після того, як у понеділок ввечері сербський прем'єр Олександр Вучич - відразу після засідання Бюро по координації служб безпеки Сербії - оприлюднив подробиці плану захоплення держустанов Чорногорії після парламентських виборів 16 жовтня "за сприяння іноземного фактора". Вучич підтвердив інформацію чорногорського спецпрокурора Мілівоє Катніча про арешт групи громадян Сербії, яка готувала захоплення Скупщини Чорногорії та стрільбу по учасниках мітингу опозиції з метою спровокувати хаос і штурм парламенту. Прем'єр також оголосив, що сербські правоохоронні органи виявили "ще кілька небезпечних груп", залучених до реалізації цього плану, за якими стоять "дуже серйозні люди".

За словами Вучича, заарештовані особи "діяли в координації з іноземцями". "Існують неспростовні докази, що певні особи стежили буквально за кожним кроком прем'єра Чорногорії та інформували про це інших людей, які повинні були діяти відповідно до їхніх інструкцій. Ми знайшли у них 125 тис. євро, спеціальну уніформу, інші речі. За прем'єром Чорногорії стежили за допомогою найсучаснішого устаткування", - додав сербський прем'єр.

Раніше місцеві ЗМІ з посиланням на сербських слідчих повідомляли про це "сучасне устаткування": групи зловмисників підтримували зв'язок за допомогою телефонів з шифраторами, мали у своєму розпорядженні високоякісні супутникові знімки ряду держоб'єктів у Підгориці, маршрути пересування чорногорського прем'єра, а виявлена у них уніформа, в яку вони повинні були переодягнутися при захопленні парламенту, схожа на ту, що використовує чорногорський спецназ.

Крім того, як повідомило з посиланням на близькі до уряду джерела бєлградське видання Danas, кілька громадян РФ було депортовано з Сербії "за участь у підготовці терористичних акцій у Чорногорії". 

Згідно з "Комерсантом", сербські офіційні особи не стали спростовувати цю інформацію. А після вчорашньої зустрічі Миколи Патрушева з прем'єром Вучичем (ключова постать у сербській владі) з'явилося лише коротке повідомлення, головна фраза якого звучить так: "Констатовано, що служби безпеки Росії та Сербії успішно співпрацюють".

Бєлградський співрозмовник "Ъ", знайомий з проблематикою переговорів, що відбулися у сербській столиці, стверджує, що завданням секретаря Радбезу РФ було "врегулювати ситуацію, що склалася, і не допустити скандалу в російсько-сербських відносинах". 

Тим більше що, як запевняють близькі до уряду Сербії джерела "Ъ", Бєлград також не зацікавлений у такому скандалі. Водночас, за словами співрозмовників "Ъ", влада Сербії, що орієнтується на вступ до ЄС, не хоче бути запідозреною у причетності до злочинних акцій в сусідній країні. Це побічно підтвердив і сам прем'єр Олександр Вучич. Головний мотив оприлюднення інформації сербських спецслужб про спробу путчу в Чорногорії він пояснив так: "Глибоко помилялися ті, хто вважав, що Сербія будь-яким чином братиме участь у цьому злочині".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-