Німеччина продала зброї в першому півріччі на 4 млрд євро

Німеччина продала зброї в першому півріччі на 4 млрд євро

Укрінформ
Федеральний уряд оприлюднив цифри проміжного звіту про експорт озброєнь і військової техніки в першому півріччі 2016 року, який перевищив 4 мільярди євро.

Про це розповів у середу на брифінгу журналістам його офіційний представник Штеффен Зайберт, повідомляє кореспондент Укрінформу у ФРН.

«Загальна сума становила 4,03 млрд євро, в першому півріччі 2015 року показник був 3,5 млрд дол.», - поінформував Зайберт.

З цієї суми 42,5% усіх поставок пішли в держави ЄС, НАТО і країни, з якими Німеччину пов'язують «особливо тісні партнерські відносини у сфері безпеки», уточнив представник уряду.

Чверть усієї вирученої суми отримано від продажу Алжиру фрегата. Стрілецької зброї продали на 12,6 млн євро ( проти 12,4 млн за перші 6 місяців минулого року), причому основним покупцем була Франція. У треті країни (у числі яких Зайберт згадав Ірак) було продано цієї продукції всього на 3,4 млн євро.

Згідно із звітом, серед основних імпортерів німецької зброї і техніки в першій половині 2016 року - Туреччина, Алжир, Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати і Південна Корея. В цілому рівно половина країн у топ-10 покупців - це країни, що знаходяться в неспокійних регіонах. При цьому, як запевнила офіційний представник міністерства економіки (яке відає видачею експортних ліцензій) Таня Алемані, в Саудівську Аравію Німеччина нині не поставляє танки, стрілецьку зброю, а продає, наприклад, вертольоти, які можуть використовуватися як з цивільною, так і військовою метою, комплектуючі до них. Загальний обсяг поставок у Саудівську Аравію становить 433 млн євро.

Представник Меркель Штеффен Зайберт запевнив, що уряд проводить «відповідальну, прозору і обмежувальну» політику в цьому питанні і намагається забезпечити, щоб зброя потрапляла у правильні руки, це відповідає законним інтересам самої ФРН. У випадку з пешмергами в Іраку, наприклад, йдеться про боротьбу з ІДІЛ.

У доповіді особливо наголошується, що «особливе значення надається питанню дотримання прав людини в країні-одержувачі». У тому числі і на цій підставі були відкликані 34 експортні ліцензії на загальну суму 9,6 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-