У Польщі - другий загальний страйк жінок проти заборони абортів

У Польщі - другий загальний страйк жінок проти заборони абортів

Укрінформ
У Варшаві триває другий загальнопольський страйк жінок під назвою "Ми не спускаємося у підземелля" проти спроб влади законодавчо посилити обмеження на здійснення абортів.

У рамках страйку жінки, зокрема, збирають у центрі Варшави підписи під петицією з вимогами посилення прав жінок, яку потім передадуть усім політичним силам у парламенті країни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

У петиції з 11 пунктів, яку зачитано в неділю під Сеймом Польщі, зокрема, наголошується на неприпустимості насильства щодо жінок, втручання політики в освіту і втручання церкви в політику.

"Публічна влада здійснює політику згоди на агресію і дискримінацію, що суперечить базовим правам жінок, зокрема праву на життя, тілесної недоторканності і безпеки", - йдеться в петиції.

Страйк символічно відбувається в 41-у річницю страйку жінок в Ісландії, коли 90% жінок острівної держави вийшли на вулиці з вимогою, аби чоловіки шанували їхню працю. 

Як повідомлялося, 23 вересня радикальний проект громадського комітету "Cтоп абортам", що передбачає повну заборону абортів і покарання за їх здійснення, потрапив на розгляд комісії з питань юстиції Сейму РП. Одночасно польські законодавці відкинули проект "Рятуймо жінок", який передбачав лібералізацію законодавства у цій сфері, яке й без того в Польщі є одним з найбільш жорстких в ЄС. Реакцією на дії депутатів був так званий чорний протест, коли жінки по всій Польщі 3 жовтня вийшли на вулиці міст в чорному одязі. Тоді, за різними підрахунками, по всій Польщі протестували приблизно 100 тис. жінок. 

Згодом, 6 жовтня, депутати відкинули проект громадського комітету "Cтоп абортам". Утім, попри це, лідер правлячої партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський заявив, що його партія прагнутиме створити законодавчі підвалини, аби максимально захистити у Польщі "почате життя". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-