Смоленська катастрофа: понад 200 родичів жертв написали листа владі

Смоленська катастрофа: понад 200 родичів жертв написали листа владі

Укрінформ
Понад 200 родичів щонайменше 17 жертв Смоленської катастрофи не хочуть ексгумації тіл своїх рідних в рамках відновленого Національною прокуратурою Польщі слідства і просять цього не робити.

Про це йдеться у відкритому листі родичів загиблих до польської влади і духовенства, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Після шести років від цих страшних подій ми стаємо самотніми і безпорадними у світлі безжального і жорстокого акту: наших близьких мають вийняти з могил всупереч святому табу не тривожити мертвих, похованих з великою почестю. Ми, родичі, упродовж багатьох місяців безрезультатно висловлюємо свій спротив проти планів цього незрозумілого і нічим необгрунтованого кроку", - йдеться в листі.

У ньому міститься заклик до церковних ієрархів захистити могили жертв катастрофи від "збезчещення".

"Закликаємо можновладців: не дозвольте, аби було здійснено акт, якого не хочуть наші серця! Ми звертаємося до всіх людей доброї волі про допомогу!" - йдеться в листі.

Як повідомляв Укрінформ, у квітні Національній прокуратурі Польщі передали від військової прокуратури, яку ліквідовано, розслідування справи Смоленської катастрофи. У червні прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи. Ексгумація не стосуватиметься дев’яти тіл, які вже було ексгумовано упродовж 2010-2015 років. Вона також не стосуватиметься ще кількох жертв катастрофи, яких на прохання родин після перевезення до Польщі було кремовано. 

Як повідомили у прокуратурі, повторна ексгумація усіх жертв катастрофи є необхідною, оскільки дані досліджень, проведених одразу після трагедії в Росії, містять численні неточності, що "не дозволяє визнати російську документацію повноправною доказовою базою" у слідстві.

Лідер правлячої партії "Право і Справедливість" (PiS) Ярослав Качинський нещодавно наголосив, що він підтримує ексгумацію тіл, а одним з перших (або й першим) буде його брат, екс-президент Лех Качинський.

Група, яка здійснюватиме ексгумацію, складатиметься з 14 польських та іноземних фахівців.

10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація прямувала на заходи, присвячені 70-й річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лех та Марія Качинські, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти. 

Фото: www.thekathrynreport.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-