Асад відповідальний за третю атаку хімзброєю в Сирії - ООН

Асад відповідальний за третю атаку хімзброєю в Сирії - ООН

Укрінформ
Під час засідання Радбезу ООН були представлені доповіді по Сирії, в яких зазначається, що режим Башара Асада відповідальний за третю хімічну атаку.

Про це повідомляє Reuters.

"Міжнародне розслідування виявило, що сирійські урядові сили відповідальні за третій напад токсичних газів, відповідно до секретної доповіді, представленої Раді Безпеки ООН в п'ятницю", - йдеться у повідомленні.

Документ, складений на підставі розслідування, що проводилося ООН спільно з Організацією по забороні хімічної зброї (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons - ОЗХЗ) протягом 13 місяців, свідчить про те, що сирійський уряд застосовував отруйний газ для атаки в селищі Кьюмінас в провінції Ідліб 16 березня 2015 року. Згідно зі ще одним документом, представленим в Радбезі, режим відповідальний за ще дві атаки – 21 квітня 2014 року і 16 березня 2015 року. Тоді застосовувався гірчичний газ. 

Повідомляється, що після обговорення доповідей в Радбезі почалася справжня боротьба між країнами, які володіють право вето щодо того, як слід відреагувати на наведені факти. Боролися Росія і Китай проти США, Британії і Франції. Зокрема, Росія виступила проти введення санкцій на підставі представлених у доповіді фактів.

У доповідях повідомлялося, що урядові ВПС використовували гвинтокрили для доставки бочкових бомб, які, вибухаючи, поширювали отруйний хлор.

Розслідування зосереджено на дев'яти нападах в семи районах Сирії, де ОЗХЗ вже визначила окремі факти розслідування про застосування хімічної зброї. Вісім з нападів досліджених включали використання хлору. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-