Норвегія передасть Литві системи протиповітряної оборони

Норвегія передасть Литві системи протиповітряної оборони

Укрінформ
Системи ППО середньої дальності NASAMS, які Литва купує у Норвегії, будуть передані їй до 2020 року.

Про це повідомило Міністерство оборони Литви, яке цього тижня підписало технічну угоду про покупку компонентів систем і ракет, інформує Delfi.

Угода, яку затвердили оборонні відомства Литви і Норвегії, обумовлює умови і відповідальність країни щодо купівлі-продажу компонентів NASAMS, а також щодо допомоги, яку Норвегія надасть Литві для розвитку останньої потужностей ППО середньої дальності.

"Підписання технічної угоди є одним з найважливіших етапів у розвитку потужностей ППО середньої дальності Збройних сил (ЗС) Литви. Відрадно, що наш союзник Норвегія погодилася не лише продати компоненти NASAMS, які особливо підвищать безпеку повітряного простору Литви, а й допомогти із запровадженням цієї системи у ЗС Литви", - заявив міністр оборони Литви Юозас Олякас.

Продовжуючи реалізацію проекту ППО середньої дальності, Міноборони здійснить закупівлю інших компонентів систем NASAMS - радарів і центрів управління вогнем. Згодом всі компоненти будуть інтегровані в єдину систему, здатну виконувати завдання ППО: здійснювати спостереження і контроль над повітряним простором, попереджувати наземні підрозділи про погрози з повітря і знищувати мішені у разі потреби.

Системи NASAMS отримають на озброєння ЗС Литви дві батареї. На даний час ЗС Литви мають у своєму розпорядженні тільки системи ППО близької дальності, тому придбання систем середньої дальності дасть змогу досягати літаків противника, що знаходяться на відстані у кілька разів більше.

Планується, що проект ППО середньої дальності коштуватиме Литві трохи дорожче як 100 млн євро.

Литва почала купувати більше озброєнь і збільшувати оборонний бюджет у відповідь на дії Росії в Україні та регіоні Балтійського моря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-