Путін, секс і шпіонаж: цікаві епізоди американських дебатів

Путін, секс і шпіонаж: цікаві епізоди американських дебатів

Аналітика
Укрінформ
Трамп висловив захоплення від того, що Москва обдурила Вашингтон і просто не виконала своїх домовленостей

Останній телевізійний двобій між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом, що пройшов у Лас-Вегасі в ніч на четвер, все ще мав можливість змінити загальну картину перегонів. Кандидати підійшли до нього з розривом від шести до дев'яти відсотків (за різними опитуваннями) на користь екс-держсекретаря. Основним завданням для Клінтон було утримати своє лідерство, для Трампа - зламати тенденцію катастрофічного падіння рейтингів. Але для одного з кандидатів усе пішло не зовсім так, як тому хотілося б.

ТРАМП: ПУТІН МЕНІ НЕ ДРУГ

Нинішні дебати загалом були схожі своїми запитаннями та відповідями на перші два шоу, що пройшли в цьому місяці, однак все ж мали свої яскраві моменти. На відміну від попередніх зустрічей, кандидати неочікувано довго зберігали відносно спокійну дискусію - майже півгодини (у попередніх випадках не доходило до десяти хвилин). Аж поки мова не пішла про Росію та Путіна, коли ведучий згадав про витік листів оточення Клінтон у WikiLeaks. Гілларі, яка відповідала першою, одразу перейшла в наступ. "Що цікаво в цьому питанні, це те, що російський уряд бере участь у шпигунській кампанії проти США", - наголосила кандидат від демократів.

Вона підкреслила, що росіяни "займаються хакерськими зломами американських серверів і сайтів, приватних осіб та інституцій, а після цього надають інформацію таким ресурсам як WikiLeaks". І це підтримується на найвищому рівні російським урядом, самим Путіним, що визнали 17 розвідувальних відомств США, зазначила Клінтон.

"Ви заохочуєте шпіонаж проти нашої нації, ви готові хвалити Путіна, зламати НАТО і зробити все, що він хоче. Ви продовжуєте отримувати від нього підтримку, бо він обрав собі фаворита на цих перегонах. Я думаю, це безпрецедентна ситуація: ніколи іноземний уряд не втручався у наш виборчий процес", - адресувала вона звинувачення Трампу, наголосивши, що він скоріше повірить Путіну, ніж розвідслужбам США.

"Через це я вважаю, що найбільш важливе питання сьогоднішнього вечора - чи визнає Дональд Трамп той факт, що Росія цим займається, та чи засудить він це?" - переадресувала кандидат у президенти запитання.

Відповідь Трампа, який, вочевидь, мав би бути готовим до цього, важко назвати переконливою. "Звичайно, я засуджую. Я Путіна особисто не знаю, я ніколи з Путіним не зустрічався, він ніякий мені не друг. Але якщо Сполучені Штати і Росія будуть ладити одне з одним та об'єднаються проти ІДІЛ, це буде добре", - озвучив мільярдер вже озвучені колись аргументи.

Але щоб "освіжити" свою позицію, Трамп пішов далі: "Путін обійшов її (Клінтон - ред.) та Обаму на кожному кроці". Як пояснив свою думку мільярдер, Росія виявилась "більш розумною", не скоротивши свої ракети за двостороннім договором зі США, як це зробила американська сторона.

Через обмаль часу, ніхто не став загострювати на цьому уваги, але вийшло так, що кандидат у президенти США висловив захоплення від того, що Москва обдурила Вашингтон і просто не виконала своїх домовленостей. В принципі, така поведінка РФ здається типовою останнім часом (і по Будапештському меморандуму, і по Мінським домовленостям, і по Сирії). Але подібна позиція потенційного президента мала би поставити під питання патріотичність його намірів керувати країною впродовж наступних чотирьох років.

У ДОМАГАННЯХ ТРАМПА ВИННА КЛІНТОН?

Не менш "феєричною" видалася дискусія про жінок, до яких мільярдер свого часу домагався в сексуальному плані. Багато хто з них за останній тиждень виступили зі звинуваченнями проти мільярдера, тому увага ведучого до цієї теми була логічною. Трамп, якому першому дали слово для відповіді, поспішив відхреститися від цих зв'язків взагалі, заявивши, що в усьому винна Клінтон, бо це видумки її штабу. "Всі історії були спростовані, я цих жінок не знаю, але у мене є певні думки, як це все сталося - це була її (Клінтон - Ред.) кампанія", - заявив мільярдер.

Гілларі ж побудувала свою позицію більш послідовно. "На останніх теледебатах ми чули, як Дональд говорив про те, що він робив із жінками. Після цього кілька жінок заявили, що він дійсно так чинив із ними. Але як він відповів? Він провів кілька великих мітингів, де заявив, що не міг би нічого подібного зробити з цими жінками, бо вони були недостатньо привабливими", - наголосила кандидат від демократів.

Вона підкреслила: "Трамп принижує жінок, вважаючи, що таким чином підноситься сам, він ставить під питання їх достоїнство, їх зовнішність". Кожна леді знає, що це означає, підкреслила жінка-кандидат.

Трампу явно не вистачало аргументів у відповідь крім фрази "мало хто має стільки поваги до жінок, ніж я", яку він уже озвучував на початку сексуального скандалу. Він тут же перевів дискусію до електронних листів Клінтон, назвавши її "брехухою" та натякнувши, що за це її треба ув'язнити.

Але такий поворот ніяк не зачепив Гілларі, й вона продовжила: "Ми знаємо, що він робив з жінками, але він також ображав достоїнство репортера-інваліда; містера і міс Ханів - батьків солдата, що загинув за нашу країну; сенатора Джона Маккейна - колишнього в'язня війни". Вона перелічувала й далі цей список.

"Це тенденція стравлювати людей, а також темне бачення нашої країни, де він постійно підбурює насильство, аплодує людям, які влаштовують бійки на його мітингах. Це не ми, не наша країна. Я сподіваюсь, що за останні тижні більше людей зрозуміють, що стоїть на кону, якою країною ми хочемо бути", - заявила кандидат від демократів.

ХТО НА ЩО ЗДАТЕН

Загалом же, рівень виступів Клінтон і Трампа помітно різнився. Вона майже не повторювалася у своїх формулюваннях, навіть у порівнянні з попередніми дебатами. Наводила нові аргументи, сипала цитатами, називала конкретні прізвища. Відчувалося, що на підготовку був витрачений не один день.

Він робив повтори - один за іншим, і це ще більше руйнувало його підтримку. Звична для Трампа уривчастість фраз, легка плутанина з країнами НАТО, сумнівні узагальнення - все це позбавляло ваги промов мільярдера. Явно катастрофічною помилкою стала заява республіканця, що в Сполучених Штатах "дуже корумповані" й "дуже нечесні" ЗМІ, у якій він конкретно вказав на The New York Times. Таких випадів американські медіа (і не тільки ця газета) не прощають. Втім Трамп, схоже, вважає, що йому вже нема чого втрачати.

Останньою краплею стала заява мільярдера про те, що він уже не знає, чи визнає демократичними результати виборів, якщо його суперниця отримає перемогу. "Я потримаю вас у напрузі", - заявив Трамп на пряме запитання ведучого про це. Клінтон назвала відповідь республіканця "лякаючою", наголосивши, що він такими висловлюваннями просто вдаряє по американській демократії.

РОЗРИВ ЗБІЛЬШИВСЯ

Ведучий теледебатів - цього разу представник телеканалу Fox News Channel Кріс Уоллес - встиг поставити всі шість тематичних запитань: про верховний суд, економіку, кордони, відповідність кандидатів якостям президента, гарячі точки та національний борг. Під час полеміки прозвучали також відповіді на теми абортів, військових альянсів, компромату, ситуації на Близькому Сході (про Україну кандидати так і не згадали). Але ще на початку зустрічі було зрозуміло, як кожний із двох претендентів на вищу посаду в найбільш впливовій країні сприймає те, що має сьогодні Америка, й чого вона може досягти завтра.

За результатами експрес-опитування, яке в перші години провів телеканал CNN, Клінтон на 13% обійшла Трампа на завершальних перед виборами теледебатах. Не можна сказати, що республіканський кандидат не готувався до цього двобою - напевно, він працював після попередніх поразок. Мільярдер навіть запросив у середу зведеного брата Барака Обами, який терпіти не може свого високопоставленого родича, а також мав у рукаві ще кілька козирів у вигляді колись "ображених" Білом Клінтоном жінок. Але ефекту від цього не отримав.

Тим не менше, нинішні дебати стали вже третьою переконливою перемогою Гілларі, що об'єктивно наближає її до основної мети. Очевидно, це усвідомлюють у штабах обох кандидатів, але й здаватися просто так у таборі республіканців ніхто не збирається. Звичайно, всі крапки над "і" розставить день голосування 8 листопада, до якого залишилось трохи менше трьох тижнів. Але за цей час майже гарантовано ми ще побачимо не один цікавий епізод виборчих перегонів, яких ще не знала сучасна історія Сполучених Штатів.

Ярослав Довгопол, Вашингтон.

Перше фото GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-