Чверть російського бюджету «закрили» навіть від Думи

Чверть російського бюджету «закрили» навіть від Думи

Укрінформ
Федеральний бюджет РФ досяг максимальної секретності за всю пострадянську історію: закриті статті витрат збільшені відразу на 800 млрд рублів.

Додаткові асигнування надійдуть у розпорядження Міністерства оборони РФ, повідомляє Новая Газета. За її даними, 800 млрд потрібні для того, щоб достроково розплатитися по кредитах оборонних підприємств, які виконували держоборонзамовлення.

Мова йде про кредити, надані військовим підприємствам під державні гарантії для виконання масштабної програми з переозброєння. Програму затвердили в 2010 році, — тоді Дмитро Медведєв запропонував за 10 років подвоїти оборонні витрати, — і загальна сума позик за неї становила 1,2 трлн рублів. Навантаження не здавалося надмірним через дорогі вуглеводні, але економічний спад зробив ці плани нездійсненними.

Закриті статті бюджету зазвичай пов'язані з військовими витратами. Їх основна частина, приблизно 70%, припадає на розділ «Національна оборона», зазначає видання. Але, крім цього, секретні витрати можна знайти в досить несподіваних розділах: ЖКГ, «Освіта», «Соціальна політика», «Національна економіка» і навіть «Культура». У них ховаються, наприклад, витрати на будівництво житла для силовиків, утримання військових навчальних закладів, субсидії військовим підприємствам і компенсації сім'ям загиблих військовослужбовців.

На думку експертів, якщо враховувати ці статті, то реальні військові витрати РФ ще у минулому році перевищили 4,2 трлн рублів, або 5,3% ВВП. Відповідно до масштабів економіки Росія витрачає на оборону більше, ніж США (близько 3,1% ВВП) і більшість європейських країн (2% ВВП і менше).

Оцінити ефективність секретних витрат неможливо: дані про характеристики або кількість виробленої продукції відсутні в публічному доступі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-