ІДІЛ прикривається жителями Мосула як

ІДІЛ прикривається жителями Мосула як "живим щитом" - Пентагон

Укрінформ
Бойовики "Ісламської держави" використовують мирних жителів у Мосулі як "живий щит" і не дають їм залишити місто.

Про це заявив офіційний представник Пентагону Джефф Девіс, повідомляє Російська служба ВВС.

"За останній день ми не бачили жодних змін, і люди не залишали місто й не тікали з нього. Ми, безумовно, знаємо, що їх використовують як живий щит", - заявив Девіс, додавши, що джихадисти утримують мирних жителів в місті "проти їхньої волі".

Про таку тактику радикальних бойовиків попереджали кілька днів тому Міжнародна організація міграції та влада США.

ІДІЛ уже використала мирних жителів для прикриття, коли в серпні бойовики угруповання залишали сирійське місто Манбідж.

Прес-секретар Білого дому Джош Ернест повідомив напередодні, що влада США очікує, що джихадисти "без коливань поставлять цивільних під удар під час оборони Мосула".

За словами Девіса, бойовики намагаються перешкодити повітряним ударам і безпілотникам розвідки. Він повідомив, що джихадисти підпалили нафтові ями й автомобільні покришки, щоби через густий дим не можна було визначити їхні позиції й пересування.

Раніше ООН попередила, що гуманітарні наслідки операції зі звільнення міста можуть торкнутися до 1,2 млн осіб, що живуть у Мосулі та його околицях. Даних, скільки точно людей перебуває в місті, немає.

Два роки тому, перед тим як Мосул захопили бойовики радикального угруповання, у місті мешкали понад два мільйони осіб. За деякими даними, зараз там залишається близько 700 тис. жителів.

Збройні сили Іраку почали визвольну операцію в Мосулі в понеділок уранці. Менш ніж за добу після початку операції було звільнено дев'ять сіл на схід від Мосула на території площею приблизно 200 кв. км.

Мосул - останнє велике місто в Іраку, яке утримує джихадистське угруповання "Ісламська держава".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-