Литовський суд хоче допитати Горбачова у справі 1991 року

Литовський суд хоче допитати Горбачова у справі 1991 року

Укрінформ
Вільнюський окружний суд, що розглядає справу про трагічні події 13 січня 1991 року у Вільнюсі, прийняв рішення допитати як свідка колишнього президента Радянського Союзу Михайла Горбачова.

Про це повідомляє Delfi.

"Ще з 1992 року робилися спроби отримати пояснення М. Горбачова з приводу січневих подій 1991 року, однак вони результату не дали", - зазначили прокурори.

Підкреслюється, що саме тому, що Горбачов відмовляється спілкуватися з Генпрокуратурою Литви, немає можливості надати йому статус спеціального свідка і немає інших засобів, які зобов'язали б громадянина іноземної держави приїхати до Литви для надання свідчень.

Потерпілі у зв'язку зі справою стверджують, що радянський президент міг знати, проте свідомо ігнорував інформацію, з якої явно було видно, що підлеглі мають намір здійснити і чинять військові злочини, і не вжив жодних заходів, щоби цьому запобігти.

Цьогоріч виповнилося 25 років, коли в результаті дій радянських військових у Вільнюсі біля Будинку друку, Телевежі і будівлі Литовського радіо і ТБ було вбито 14 цивільних.

Ця справа - одна з найбільших за своїм обсягом і кількістю обвинувачених в історії судів незалежної Литви. На лаві підсудних - двоє осіб, ще понад 60 обвинувачених притягнуто до суду заочно.

Вони звинувачуються у військових злочинах і злочинах проти людяності. Постраждалих у цій справі - майже 500, свідків - близько тисячі. Справа налічує 709 томів, один лише обвинувальний акт - 13 томів.

У 1999 році в справі про події 13 січня за створення антидержавних організацій та інші злочини шестеро осіб отримали тюремні терміни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-