Російські правозахисники визнали політв'язнем чеченського журналіста

Російські правозахисники визнали політв'язнем чеченського журналіста

Укрінформ
Правозахисний центр «Меморіал» визнав чеченського журналіста Жалауді Герієва, засудженого у справі про зберігання наркотиків, політв'язнем. Правозахисники впевнені, що Герієв постраждав за свою професійну діяльність як журналіст видання «Кавказький вузол».

Про це повідомляє сайт центру.

«Правозахисний центр «Меморіал» упевнений, що Жалауді Герієв постраждав за свою професійну діяльність як журналіст цього видання («Кавказький вузол» - ред.). Влада Чечні неодноразово висловлювала незадоволення публікаціями медіапорталу. Ми вважаємо Жалауді Герієва політв'язнем і вимагаємо його негайного звільнення. Напередодні розгляду апеляційної скарги на вирок закликаємо підписати петицію», - повідомляє «Меморіал».

Як повідомлялося, Жалауді Герієва було затримано у Чечні 16 квітня, коли він їхав з Курчалоя до Грозного. За його словами, троє озброєних чоловіків зняли його з маршрутного таксі, вдарили по голові та затягли до своєї машини. Далі його привезли у ліс, скрутили руки дротом, били, перекривали дихання, погрожуючи, що розстріляють. Журналіста звинувачували у роботі проти влади Чечні, запитували про його журналістську діяльність і змусили зізнатися у зберіганні марихуани. Після чого, забравши усі особисті речі, висадили на кладовищі, на околиці Курчалоя. За версією слідства, саме там Герієва було затримано з марихуаною в рюкзаку, і начебто відразу він зізнався у зберіганні наркотиків. Сам журналіст пізніше відмовився від зізнавальних свідчень, заявивши, що їх було отримано під тиском.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вважає справу Герієва помстою за його журналістську діяльність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-