Владу Польщі закликали недопустити нищення українських пам'ятників

Владу Польщі закликали недопустити нищення українських пам'ятників

Укрінформ
Понад 70 представників польської інтелігенції звернулися до влади країни приділити особливу увагу проблемі знищення українських пам'ятників на польсько-українському прикордонні, ретельно розслідувати ці злочини і запобігти їх скоєнню в майбутньому.

Про це йдеться у зверненні, зачитаному кількома представниками польської еліти на кладовищі села Верхрата Підкарпатського воєводства півдня Польщі, де на початку жовтня вандали знищили черговий український пам'ятник, повідомляє кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Дивлячись сьогодні на знищені могили у Верхраті та Монастирі закликаємо: опам’ятаймося! Байдужість, як і мова ненависті, наповнені агресією написи на будинках, знищення надгробків, атакування людей, які йдуть у процесії, які моляться на могилах предків, нищать наш спільний дім, отруюють думки наших дітей, провокують конфлікти, в яких не буде переможців", - йдеться у зверненні.

Активісти звернулися до інтелігенції, органів влади, духовенства Польщі із закликом приділити увагу проблемі ненависті на національному підгрунті.

"Особливо звертаємося до інтелігенції, оскільки вони формують суспільну свідомість, а це означає, що вони відповідальні за неї. Звертаємося до влади і представників духовенства: очікуємо на вашу присутність у кожному місці, в якому буде знищено цвинтар, буде вибитим вікно у костелі, церкві, мечеті, синагозі. Ми не дозволимо, щоб звичайні у демократичному суспільстві суперечки, переносити на цвинтарі і до святинь, щоб ображали та атакували наших ближніх", - йдеться у зверненні.

У документі наголошується, що потрібно зробити усе можливе, щоб "ми не мусіли стояти над могилами людей, які гинутимуть, оскільки буде занадто пізно, аби запобігти цьому".

Зазначається, що від початку російської агресії в Криму та на Донбасі сплюндровано, інколи по декілька разів, вісім українських пам'ятників, хрестів, у тому числі й могил. Відео з актів вандалізму публікувалися на каналі YouTube поляком, членом організації Табір Великої Польщі  (Давід Гудзєц - ред.), який зараз воює на боці проросійських сепаратистів на Донбасі.

Звернення підписали громадські діячі, політики, представники духовенства, культури, журналісти, представники неурядових організацій, зокрема, екс-міністр закордонних справ Радослав Сікорський, колишній голова Конституційного суду Польщі Єжи Стемпень, лідер Комітету захисту демократії Матеуш Кійовський та багатьох інших.

фото: Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-