Туреччина сумнівається, що Ірак зможе самостійно звільнити Мосул

Туреччина сумнівається, що Ірак зможе самостійно звільнити Мосул

Укрінформ
Центральний уряд Іраку не має достатньо сил, аби самостійно успішно провести операцію зі звільнення міста Мосул від терористів ІДІЛ.

Про це заявив президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган, передає Reuters.

«Ми не дозволимо здати Мосул ІДІЛ або будь-якій іншій терористичній організації. Вони стверджують, що центральний уряд Іраку має спершу дозволити це, але йому необхідно спочатку вирішити власні проблеми. Чому ви дозволили ІДІЛ потрапити до Іраку? Чому дозволили ІДІЛ з'явитися в Мосулі? Вони майже пробралися до Багдада. Де ти, центральний уряде Іраку?», - сказав Ердоган.

Він також відмовився вивести турецькі війська із військової бази Башіка на території Іраку, розцінюючи їх як «страховку» від нападу на Туреччину. «Нікому не варто виступати щодо нашої бази Башіка. Ми залишимося там. Башіка – це наша страховка від будь-яких терористичних дій у Туреччині», - наголосив Ердоган.

У свою чергу, прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді підкреслив, що турецькі війська перебувають у його країні без дозволу місцевої влади. «Я не дозволю турецьким силам брати участь у операції зі звільнення Мосула жодним чином», - заявив аль-Абаді.

Туреччина остерігається, що бойовики-шиїти, на яких у минулому покладався уряд Іраку, будуть задіяні у звільненні Мосула, роз’ятривши релігійне протистояння та спровокувавши нову хвилю біженців.

Нагадаємо, цієї ночі війська США розпочали операцію із звільнення іракського Мосула від терористичного угруповання «Ісламська держава». Перша частина операції передбачає артилерійські обстріли американськими гаубицям цілей ІДІЛ у Мосулі.

Додамо, що Мосул, розташований приблизно за 400 кілометрів на північ від Багдада, найбільше місто, що перебуває під контролем "Ісламської держави". У США вважають, що звільнити місто можна вже до кінця цього року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-