Смоленська трагедія: лідер PiS згоден на ексгумацію брата

Смоленська трагедія: лідер PiS згоден на ексгумацію брата

Укрінформ
Екс-президент Польщі Лєх Качиньський буде ексгумований у першу чергу у рамках слідства щодо встановлення причин Смоленської катастрофи.

Про це в інтерв’ю Onet.pl заявив лідер правлячої у Польщі партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качиньський.

“Я погоджуюся з рішенням (прокуратури – ред.) щодо ексгумацій. У випадку мого брата йдеться вже про конкретні терміни. Це буде одна з перших ексгумацій, якщо не перша”,- заявив Качиньський.

Він зазначив, що Смоленське слідство за попередньої влади було “cкандалом” і багато людей повинні понести за це покарання. Зокрема, Качиньський зазначив, що після перевезення тіл загиблих з Росії до Польщі не проведено судово-медичних експертиз.

“Усе що діялося після катастрофи було одним величезним скандалом”,- наголосив Качиньський.

Лідер PiS підкреслив, що крім екс-прем’єра Дональда Туска, за це повинна відповісти також й Ева Копач, яка під час прем’єрства Туска була міністром охорони здоров’я РП. Вона нібито “ввела в оману громадську думку”, наголошуючи на участі польських лікарів у судмедекспертизах тіл загиблих у Москві.

Нагадаємо, у квітні Національна прокуратура Польщі перейняла від військової прокуратури, яку ліквідовано, розслідування справи Смоленської катастрофи. У червні прокуратура розпорядилася провести ексгумацію тіл усіх жертв катастрофи. Ексгумація не стосуватиметься дев’яти тіл, які вже було ексгумовано упродовж 2010-2015 років. Вона також не стосуватиметься ще кількох жертв катастрофи, яких на прохання родин після перевезення до Польщі було кремовано.

10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація прямувала на заходи, присвячені 70 річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєха та Марії Качиньських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-