Парламент Валлонії заблокував угоду про ЗВТ між ЄС і Канадою

Парламент Валлонії заблокував угоду про ЗВТ між ЄС і Канадою

Укрінформ
Парламент бельгійського франкомовного регіону Валлонія відхилив надання федеральному уряду повноважень для підписання угоди про торговельно-економічне співробітництво між ЄС і Канадою (CETA).

Зокрема, проти ЗВТ з Канадою проголосували 46 депутатів і лише 16 висловилися на її користь, повідомляє DW.

"Я не надам федеральному уряду повноваження і Бельгія не підписуватиме CETA", - заявив глава регіонального уряду, соціаліст Поль Маньєт.

Водночас бельгійський федеральний уряд підтримує угоду, але потребує згоди регіонів країни для її підписання.

Прибічники ЗВТ з Канадою сподіваються на зростання економіки та створення нових робочих місць. Натомість критики CETA остерігаються збитків для бельгійських фермерів у зв'язку з можливістю зростання імпорту дешевого м'яса.

Сумніви щодо CETA існують не лише в Бельгії, а й, зокрема, серед керівництва Австрії та Словенії. У Німеччині Федеральний конституційний суд 13 жовтня попередньо дозволив уряду підтримати угоду за умови дотримання кількох вимог. При цьому розгляд позовів противників угоди триватиме.

Як відомо, ЄС планував підписати CETA 27 жовтня на саміті ЄС-Канада у Брюсселі. Однак для цього необхідна підтримка угоди всіма державами-членами об'єднання.

У Євросоюзі вже були випадки блокування міжнародної угоди всього об'єднання однією державою-членом. Приміром, Нідерланди через негативний результат референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС відмовляються ратифікувати цей документ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-