Польща купуватиме гелікоптери без спецтендерів

Польща купуватиме гелікоптери без спецтендерів

Укрінформ
Варшава купуватиме для своїх Збройних сил багатоцільові гелікоптери без спеціальних тендерних процедур.

Про це повідомили в міністерстві національної оборони Польщі (MON), інформує інформаційний портал wnp.pl.

“У зв’язку з пильною необхідністю оснащення Збройних сил гелікоптерами до уваги береться вибір такого способу, який передбачатиме закупівлю з бюджетних коштів й одночасно гарантуватиме, що не буде змарновано чергові роки на здійснення тривалих тендерних процедур”, - інформує польське оборонне відомство.

За словами речника MON Катажини Якубовської, у ситуаціях загрози для безпеки країни можливим є варіант відмови від процедури придбання у відповідності до закону про публічні закупівлі. Вона повідомила, що переговори про закупівлю гелікоптерів ведуться як з компаніями, які мають свої заводи в Польщі, так й іншими закордонними фірмами.

У вівторок глава MON Польщі Антоній Мацеревич повідомив, що планується швидка заміна парку військових гелікоптерів в Польщі. Перші вісім гелікоптерів для сил спецпризначення буде прийнято на озброєння армії в наступному році.

Як повідомлялося, декілька днів тому польський уряд відмовився підписувати контракт з французькою компанією Airbus Helicopters на купівлю 50 багатоцільових гелікоптерів Сaracale. В обрунтуванні зазначалося, що  контрагент не надав пропозицію, яка б "належним чином враховувала економічні інтереси і безпеку польської держави".

У відповідь гендиректор Airbus Group Гійом Форі у відкритому листі на адресу глави уряду Польщі Беати Шидло заперечив твердження польської урядової сторони про те, що французи не захотіли йти на поступки Варшаві у справі підписання контракту, і виклав деталі переговорів і пропозиції компанії. Французи вже повідомили, що вимагатимуть від польської сторони компенсації за зрив переговорів.

Уряд Польщі вів переговори з французькою стороною 1,5 роки.

Фото: Shutterstock.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-