Крим став затемненням масової свідомості - Глуховський

Крим став затемненням масової свідомості - Глуховський

Фото
Укрінформ
Крим став переломним моментом, коли навіть ліберально налаштовані росіяни вмить перетворилися на прихильників влади і тепер підтримують всі скандальні дії Кремля на міжнародній арені.

Про це говорив російський письменник і журналіст Дмитро Глуховський перед демонстрацією в Берліні в неділю фільму Володимира Кара-Мурзи про Бориса Нємцова, якому виповнилося б 9 жовтня 57 років, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Крим став справжнім затемненням масової свідомості», - сказав Глуховський.

За його словами, багато з його друзів, які протестували ще три роки тому проти маніпуляцій на виборах і виходили з протестами на вулиці Москви, раптово «приєдналися до захопленого хору тих, хто вважав анексію Криму актом історичної справедливості, ознакою того, що Росія нарешті піднялася з колін».

Глуховський повністю поділяє думку, що «жодна національна ідея та ідеологія не приживається так добре і природно в Росії, не викликає такої одностайної народної підтримки, як ідея територіальна експансії». Втім, «за Крим довелося заплатити дуже скоро», зокрема, тим, що будь-які спроби навіть обговорювати його приналежність Росії тепер підпадають під статтю Кримінального Кодексу про екстремізм, розглядаються як заклики до сепаратизму. А зараз під різними приводами караються і спроби громадського обговорення того, що Росія робить в Україні і в Сирії.

«Той хаос, який Росія старанно зараз сіє в світі, нам подають як ознаку міцніючої сили, як повернення на світову арену нашої імперії. Однак імперії створюють порядок, а не порушують. Зовні Росія намагається бути імперією, але всередині вона дедалі більше схожа на колонію. Але створюється враження, що ущемленим себе почуває незначна меншість... Горезвісні 86% підтримують владу беззастережно», - констатує письменник. Він визнає, що критикувати владу ніхто не хоче, свобода мало кому потрібна.

«Зацукрований офіційною пропагандою і пенсіонерського ностальгією образ СРСР перетворений в приклад справедливо влаштованої держави, а імперський образ Росії, всі її уявні вставання з колін викликає відгук у серцях людей, бо їм здається, що так вершиться історична справедливість. Росія нібито повертає собі те, що належить їй по праву», - зазначає Глухівський. Саме тому самі дії скандальні дії влади на міжнародній арені користуються підтримкою більшості, каже російський публіцист.

ФОТОГАЛЕРЕЯ (7фото):

Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ.

Російські ж ЗМІ, на переконання Глухівського, перетворилися на просте знаряддя, яке «збовванює людей, стравлює один з одним і нацьковують росіян на Захід». І сьогодні переважна більшість росіян підтримує всілякі обмеження і заборони обмеження в інтересах так званої моралі і так званої безпеки, добровільно передає владу над собою випадковим людям, які бачать в ній худобу, «збидлює і звіріє».

Показом фільму в Берліні в неділю відкрився перший форум імені Бориса Нємцова, організаторами якого стали Фонд Бориса Нємцова за свободу, організація «Відкрита Росія» і Фонд імені Фрідріха Наумана. В його рамках 10 жовтня пройдуть три панельні сесії, учасники яких стануть дочка політика Жанна Нємцова, засновник і лідер «Відкритої Росії» Михайло Ходорковський, засновниця асоціації «Голос» Лілія Шибанова, директор Центру досліджень постіндустріального суспільства, доктор економічних наук Владислав Іноземцев, німецькі і російські експерти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-