РФ створює важкобомбардувальну авіадивізію на Далекому Сході

РФ створює важкобомбардувальну авіадивізію на Далекому Сході

Укрінформ
Міноборони Росії завершує формування нової важкобомбардувальної авіаційної дивізії (ВБАД) на Далекому Сході, до складу якої увійшли стратегічні ракетоносці Ту-95МС і дальні бомбардувальники Ту-22М3.

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на джерело в Міноборони РФ.

"Завданням повітряного сполучення, до складу якого увійшли стратегічні ракетоносці Ту-95МС і дальні бомбардувальники Ту-22М3, зокрема, стане патрулювання Тихого океану в районі Японії, Гавайських островів і острова Гуам. На думку експертів, формування нового авіасполучення продемонструє країнам Тихоокеанського регіону і США серйозність східних устремлінь Росії", - йдеться в повідомленні.

За словами джерела, до складу ВБАД увійшли кілька ескадрилій бомбардувальників дальньої авіації, дислокованих у Східному і Центральному військових округах.

"За даними "Известий", нова дивізія формується на базі 6953-ї гвардійської Севастопольско-Берлінської Червонопрапорної авіаційної бази (АвБ). До складу авіаційного з'єднання увійде кілька десятків стратегічних і дальніх бомбардувальників, які планується розмістити на аеродромах Біла (Іркутська область) і Українка (Амурська область)", - йдеться в повідомленні.

До 2008 року на Далекому Сході дислокувалася 182-я ВБАД, у складі якої було два авіаційних полки стратегічних ракетоносців Ту-95МС і стільки ж полків дальніх бомбардувальників Ту-22М3. В ході реформи екс-міністра оборони Анатолія Сердюкова дивізія була розбита на дві авіабази, які, втім, через деякий час об'єднали в одну 6953-ю АвБ. Пізніше до її складу також увійшли Ту-22М3, передані зі складу авіації Тихоокеанського флоту.

Як зазначив військовий історик Дмитро Болтенков, патрулювання в Тихому океані РФ припинила на початку 2000-х.

"У Радянському Союзі головними завданнями далекосхідних сполучень дальньої авіації було нанесення ударів по військових базах США в Японії, на острові Гуам, що був у той час основною базою американських стратегічних бомбардувальників на Тихому океані, а також по місцях базування основних сил Тихоокеанського флоту ВМС США на Гавайських островах. У мирний час радянські ракетоносці постійно патрулювали ці райони і стежили за ворожої активністю. Правда, в 1990-му і на початку 2000-х років ці польоти припинилися. Але, судячи з повідомлень закордонних ЗМІ про появу російських бомбардувальників в Тихому океані, патрулювання в трикутнику Японія–Гуам–Гаваї в даний час знову стало регулярним завданням російських далекосхідних бомбардувальників", - вважає історик.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-