За рік війни в Сирії РФ витратила не менше 58 мільярдів - ЗМІ

За рік війни в Сирії РФ витратила не менше 58 мільярдів - ЗМІ

Укрінформ
Військова операція РФ в Сирії, яка почалася 30 вересня 2015 року, обійшлася Росії не менш як у 58 млрд рублів.

Про це повідомляє РБК на основі аналізу відкритих даних.

Зокрема, враховувалася кількість бойових вильотів російських літаків, використання крилатих ракет та інших озброєнь, кількість військовослужбовців, розміщених на базі у Хмеймімі, вартість їх утримання, втрати бойової техніки і виплати сім'ям загиблих.

"У п'ятницю, 30 вересня, - перша річниця російської військової кампанії в Сирії. За офіційними даними, в ході кампанії загинули 20 російських військовослужбовців. За цей час російські літаки, згідно з підрахунками РБК, здійснили майже 13 тис. бойових вильотів, а військова операція Росії в Сирії могла обійтися бюджету в 58 млрд руб", - йдеться в статті.

Зазначається, що витрати на обслуговування бази Хмеймім і угруповання ВКС Росії скоротилися після того, як президент РФ Володимир Путін 14 березня 2016 року наказав вивести війська, але фактично операція не припинилася. "На піку кампанії в листопаді 2015 року кількість літаків доходила до 69. До 14 березня російські літаки здійснювали в середньому 52 вильоти на день. Після - 21 бойовий виліт, випливає з проведеного РБК аналізу відкритих даних. Після офіційно оголошеного виведення військ пік бойових вильотів припав на цей серпень: російські літаки здійснювали до 70 бойових вильотів на добу. Широке використання авіації було пов'язано з загостренням бойових дій в районі Алеппо", - йдеться в повідомленні.

Загалом, за підрахунками РБК, за рік було зроблено близько 13 тис. бойових вильотів. З них близько 80% припадає на вильоти на ближню дистанцію, які в середньому тривають не більше 40 хвилин і обходяться (з урахуванням використовуваних снарядів, необхідного палива та витрат) у 3,5 млн руб. Решта 20% - вильоти на середні та дальні дистанції, середньою тривалістю від 1 до 1,5 год., оціночна вартість - 5,5 млн руб.

Таким чином, більша частина військових витрат РФ в Сирії припала на бойові вильоти авіації - не менше 50 млрд руб.

За підрахунками РБК, не менше 2,8 млрд руб. було витрачено на пуски крилатих ракет "Калібр" - за час операції повідомлялося про 56 запусків. Не менш 2,1 млрд руб. - на виплату добових військовослужбовцям та організацію їх харчування. Компенсації сім'ям загиблих склали 60 млн руб.

Крім того, за час кампанії російські військові втратили техніку на загальну суму у 3,34 млрд руб.

"Загалом, тільки визначені за відкритими джерелами РФ витрати на проведення військових операцій у Сирії протягом року склали (50 млрд + 2,8 млрд + 2,1 млрд + 0,006 млрд + 3,34 млрд) = 58,3 млрд руб", - констатує РБК.

При цьому наголошується, що "залишаються неясними" витрати на розгортання засобів протиповітряної оборони на базі Хмеймім, вильоти стратегічної авіації з військових баз у Моздоку і Хамадані, а також використання високоточних крилатих ракет Х-101 і Х-555.

"Крім того, ймовірно, держава понесло витрати на утримання т. з. "Групи Вагнера" або "ПВК Вагнера" (приватна військова компанія) - неформального угруповання, що складається з 2,5 тис. бійців. Згідно з розслідування журналу РБК, проект обійшовся державі і "високопоставленим бізнесменам" у суму від 5,1 млрд до 10,3 млрд руб. Джерела РБК відмовилися назвати інвесторів і виділити державну частку в проекті. Тому ці дані не враховуються в загальному підрахунку витрат Росії на сирійську кампанію", - підкреслює агентство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-