Канада хоче відновити співпрацю з Росією в Арктиці

Канада хоче відновити співпрацю з Росією в Арктиці

Укрінформ
Канада має співпрацювати із Росією заради вирішення спільних проблем у Арктиці.

Про це заявила парламентський секретар міністра закордонних справ Канади Пем Голдсміт-Джонс, передає кореспондент Укрінформу.

"Ми маємо наполягати на необхідності відносин між Канадою та Росією в Арктиці. Спільно ми контролюємо три чверті Півночі, і перешкоджати науковцям обох країн спілкуватися між собою нераціонально. Наш уряд намагається бути раціональним", - сказала Голдсміт-Джонс.

На її переконання, досягти конче необхідного Півночі консенсусу усіх держав, що мають вихід до Арктики, неможливо без залучення Росії. "Консенсус неможливий без спільної роботи Канади та Росії, якою б важкою ця робота не була. Наш уряд вибудовуватиме міцні відносини з усіма арктичними державами", - заявила парламентський секретар.

Вона додала, що "співпраця з Росією у багатьох аспектах проблематики Півночі є в наших інтересах".

Як повідомлялося, глава канадського МЗС Стефан Діон неодноразово заявляв про "відновлення контактів" із РФ, водночас наголошуючи на продовженні рішучої підтримки України. Росія разом із Канадою та ще шістьма державами (Данією, Швецією, Фінляндією, Норвегією, США та Ісландією) є членами Арктичної ради – міжурядового форуму високого рівня, який об’єднує країни, що мають вихід до Арктики.

Попередній уряд Канади на чолі зі Стівеном Гарпером після вторгнення Росії до України перервав усі контакти з РФ, у тому числі в рамках Арктичної ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-