Шимон Перес: «Чим більші ваші мрії, тим більше ви здобудете»

Шимон Перес: «Чим більші ваші мрії, тим більше ви здобудете»

Аналітика
Укрінформ
Померлий сьогодні вночі, на 94-му році життя, екс-президент Ізраїлю Шимон Перес був символом цілої політичної епохи

Шимон Перес був останньою людиною, яка зв’язувала нинішній, сучасний Ізраїль з першими роками його становлення як держави. Під час війни за незалежність 1947-1949 років саме він, молодий, йому тоді було ледве 25 років, відповідав за закупівлю озброєнь для Цахалу - армії оборони Ізраїлю. Це завдяки Шимону Пересу армія маленької країни, з усіх боків оточеної непримиренними ворогами, стала гарантом і щитом, взірцем для багатьох держав світу. Він безпосередньо працював з легендарним першим прем'єр-міністром Давидом Бен-Гуріоном, він був опонентом самої Голди Меїр. Поряд з ними він і сам став легендою, останнім з когорти засновників Ізраїлю.

На минулорічному форумі YES (міжнародна щорічна конференція українських і закордонних політиків та підприємців у місті Ялта, а з 2014 у Києві. – Ред.) Шимон Перес так говорив про становлення армії Ізраїлю: «У нас не було ні людей, ні зброї, ми ніколи не воювали, в нас було всього 450 тис. людей, не було генералів, не було військового досвіду. ООН вирішила створити державу Ізраїль, але фактично йшла війна. Що ми могли робити? Дві речі. Перше – люди повинні були стати мужніми та хоробрими. Вони повинні були зрозуміти, що у нас немає вибору – ми повинні тільки перемогти. Якщо ми хоч один раз програємо – все. Друге – оскільки у нас не було зброї, ми почали її виробляти. Щоб удосконалювати армію, нам довелося розвивати IT. Ізраїльський IT-сектор працював на армію. Тому що ми були одні у ворожому оточенні».

Шимон Перес був ініціатором ядерної програми країни і під його кураторством був збудований дослідницький центр, де був встановлений невеликий ядерний реактор, подарований президентом США в межах програми «Атом заради миру».

Але Шимон Перес не лише «яструб» - він і лауреат Нобелівської премії миру 1994 року «за зусилля щодо досягнення миру і внесок у мирне врегулювання на Близькому Сході». Тодішніх мирних угод з Єгиптом та Йорданією йому багато хто не пробачив і досі, але і завдяки йому Ізраїль не веде великих війн з безпосередніми країнами-сусідами уже більше сорока років. Він умів приймати непопулярні рішення і стояти на своєму.

Цитата з виступу Шимона Переса на минулорічному форумі YES уже стала крилатою, ми вирішили її навести: «Мене іноді запитують: якщо озирнутися назад, якими були ваші найбільші помилки? Я відповім: ми думали, що маємо завеликі мрії. А тепер розуміємо, що вони були не такими вже й великими. Мрійте про більше. Чим більші ваші мрії, тим більше ви здобудете».

Укрінформ звернувся до українських політологів, яким траплялося бачити Шимона Переса, аби вони поділилися спогадами про цю непересічну особистість.

Володимир Фесенко, політолог:

«До нього з величезною повагою ставилися і в протилежних таборах»

Вперше я побачив його в Канаді в 2000 році, де був з групою колег, і нам пощастило побувати в парламенті Канади. Одночасно з нами в канадійський парламент  прийшов і Шимон Перес. Він, мабуть, хотів подивитися, як працюють колеги. І хоча він дуже відомий у світі політик, відвідав парламент як звичайний гість, без жодних «понтів».

Потім декілька разів я його бачив на форумах ялтинсько-європейської стратегії. Він вражав своєю мудрістю. І ще вражали його авторитет і повага до нього з усіх боків. Це особливо відчуваєш, коли  кожне сказане слово – крапля мудрості. Хтось впливає емоцією, хтось намагається знайти дуже вдалі порівняння, щоб вразити аудиторію. А він це робив без пафосу.

До Шимона Переса з величезною повагою ставилися політики з протилежних таборів з різними поглядами, це рідко буває. Він дійсно був уособленням мудрості, мудрого політика – так рідко буває.

Вадим Карасьов, політолог, політтехнолог:

«Він був політиком з серйозним моральним підґрунтям»

Я зустрічав Шимона Переса на Ялтинській стратегії, де був неодноразово, і, до речі, де його виступи були найкращі. У нього завжди були влучні висловлювання і точні прогнози. Тому що це був політик світового масштабу, політик-мудрець, політик з серйозним моральним підґрунтям. В сьогоднішньому цинічному світі, особливо в політичному, де панує прагматизм, така політична етика, яку демонстрував Шимон Перес, була як ковток свіжого повітря. Його зустрічі і виступи були доброзичливими щодо України. З ним пішла певна частина світової політичної епохи, бо сьогодні починає домінувати політика маккіавелівського авторитарного типу – в моді популісти, для яких політична етика і мораль взагалі не беруться до уваги.

Вдумливого політичного погляду Шимрона Переса, його політичної мудрості і політичної моралі не вистачатиме в сьогоднішньому цинічному політичному світі.

Віктор Небоженко, політолог, соціолог:

«У Шимона Переса був рідкісний дар політика такого масштабу - чи не перший після Черчилля і де Голля»

Я з ним не зустрічався особисто, але можу сказати, що це був рідкісний випадок місцевого політика з міжнародним авторитетом. Зазвичай це складно: або політика поважають за кордоном, або від нього в захваті вдома, а за кордоном від нього в жаху – таким прикладом є Путін. Він був тією людиною, яка в будь-якій столиці – від Пекіна до Вашингтона – протягом 40 років  дуже сильно впливала як на глобальну міжнародну політику, так і на найдрібніші питання внутрішньої політики Ізраїлю. У Шимона Переса був рідкісний дар політика такого масштабу – чи не перший після Черчилля і де Голля. Його здатність бути потрібним, допомагати і своїй країні, і іншим – унікальна. Це приклад справжньої еліти, в хорошому сенсі цього слова: як би не змінювалася політика в країні, є група людей, яка в тому ж Ізраїлі визнається елітою. І представником такої еліти був Шимон Перес.

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-