У Парижі відбувся другий в історії міста масштабний день без автомобіля

У Парижі відбувся другий в історії міста масштабний день без автомобіля

Укрінформ
Мерія Парижа вирішила радикально боротися зі шкідливими викидами у столиці і закрила у неділю для руху транспорту 650 км міських магістралей, запропонувавши громадянам прогулянки пішки.

Такий крок, за попередніми даними, дозволив зменшити шкідливі  викиди на 10%, заявила на засіданні Ради Парижа мер Анн Ідальго, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

«Ми усіляко намагаємося адаптувати автомобілістів якомога менше використовувати транспорт. Наш проект (зі скорочення небезпечних викидів, - ред.) розпочатий ще 20 липня. З того часу ми регулярно вимірюємо вміст шкідливих речовин і спостерігаємо їх зменшення у повітрі на майже 10%», - заявила вона.

За її словами, мерія продовжить втілювати проект, який передбачає обов’язкове обмеження руху транспорту у вихідні дні, використання електротранспорту, створення нових пішохідних зон, тощо.

«Цей проект розрахований на 15 років, він є досить жорстким, але існує проблема охорони здоров'я. Париж це занадто забруднене місто, в якому зафіксовані смертельні випадки, пов'язані із забрудненням», - заявила вона.

Суть ініціативи "день без автомобіля" полягає у тому в тому, що відмова від особистого транспорту є не добровільною справою громадян, а природною необхідністю. Відтак мерія закрила на вихідний день 650 км міських магістралей. Дороги для особистого транспорту були частково або повністю перекриті у всіх районах Парижа з 11:00 до 18:00. Заборона поширювалася не тільки на автівки і мотоцикли, які працюють на паливі, але і на електромобілі – з метою безпеки пішоходів. Виняток зроблено лише для громадського транспорту, машин надзвичайних служб, таксі, водіїв-інвалідів та місцевих жителів, які повертаються додому. Втім, їх швидкість не повинна перевищувати 20 км/год.

Нагадаємо: з 1 вересня 2016 поліція почала контролювати рівень вихлопних газів авто, що в'їжджають в Париж. В'їзд на територію столиці заборонено всім автомобілям, виробленим до 1997 року. У кінці серпня мерія звернулася до людей, які живуть або працюють в Парижі, з пропозицією відмовитися від використання автомобілів і мотоциклів на 7 днів - з 19 по 25 вересня.

Крім того, мерія активно впроваджує «зелені» види транспорту. Зокрема, у суботу Управління громадського транспорту Парижа RATP провело презентацію електроавтобуса без шофера. Автобус, вироблений французькою компанією Easymile, може перевозити 12 пасажирів і розвивати швидкість до 25 км на год. Перший автобус курсуватиме з 13-00 до 20-00 в пішохідній зоні, прокладеній вздовж берегів Сени в районі Нового мосту.

Нові автобуси будуть представлені парижанам наприкінці 2016 року на ділянках дороги, що з'єднує Ліонський вокзал з вокзалом Аустерліц, а також в департаменті Ессона, неподалік від Парижа, де розташований Комісаріат з ядерної енергії (СЕА).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-