Індія домовилась із Францією про поставку 36 винищувачів Rafale

Індія домовилась із Францією про поставку 36 винищувачів Rafale

Укрінформ
Майже через десять років після початку переговорів щодо придбання багатоцільових винищувачів для військово-повітряних сил Індії Париж і Нью-Делі підписали контракт на виробництво 36 Rafale вартістю майже 7,87 млрд євро.

Про це пише французьке видання Le Point.

«Це сталося! Після дев'яти років неочікуваних поворотів міністр оборони Жан-Ів Ле Дріан підписав у п'ятницю, 23 вересня, в Нью-Делі зі своїм колегою Манохаром Парікаром контракт на постачання 36 багатоцільових винищувачів Rafale. Вартість угоди становить близько 8 мільярдів євро, це найдорожчий контракт за всю історію французької військової авіації», - йдеться у повідомленні.

За даними видання, остаточної домовленості сторони досягли 21 вересня за участю французької делегації та представників комітету з безпеки Індії на чолі з прем'єр-міністром Нарендрою Моді. Всю публічну інформацію щодо ходу переговорів оприлюднювала лише індійська сторона. Париж мовчав. Лише увечері 21 вересня Єлисейський палац оголосив, що міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан звернувся із заявою до президента дати дозвіл відвідати з візитом 23 вересня Індію з метою завершення переговорів з індійським колегою, розпочатих у Китаї 4 вересня в кулуарах G20.

ЗМІ зазначає, що сума контракту становить 7,87 млрд євро, 15% з яких індійська сторона виплатить як аванс. Половину від загальної суми контракту французька сторона інвестує у науково-дослідні програми в Індії (30%) та місцеве виробництво вузлів та агрегатів для Rafale (20%). Крім багатоцільового винищувача, Індія також отримає комплекти запасних частин і озброєння, в т.ч. французькі ракети Meteor. Перші літаки Rafale повинні бути поставлені упродовж 18 місяців з моменту підписання угоди. Виробництвом літаків займатимуться французькі компанії Dassault Aviation (фюзеляж і компонування), Thales (авіоніка), Safran (двигуни) і MBDA (озброєння) та ще 10 різних підприємств-партнерів. Франція також зобов’язалася передати Індії технологію виробництва винищувача. Очікується, що перший індійський Rafale вийде з конвеєра у 2019 році.

Раніше повідомлялося, що у січні 2012 року французький літак Rafale був оголошений переможцем міжнародного конкурсу на постачання винищувачів. Однак Індія і Франція досі не могли домовитися про вартість контракту на постачання 36 літаків.

Придбавши винищувачі у Франції, Індія остаточно відмовила Росії у придбанні її зразків винищувальної авіації. Зокрема, індійські військові відмовилися купувати російські винищувачі Су-30 через їхню ненадійність та проблеми з експлуатацією.

Багатоцільовий винищувач Rafale є бойовим літаком четвертого покоління. Його перший політ відбувся в 1986 році. У 2002 року його прийнято на озброєння ВПС Франції. Усього уряд Франції замовив 180 винищувачів для потреб ЗС. Перше бойове «хрещення» Rafale пройшов у 2007 році під час операції міжнародної коаліції в Афганістані. Літаки також брали участь у бойових діях в Лівії і Малі, нині завдають ударів по бойовиках ІДІЛ в Сирії та Іраку. Перший - і єдиний на даний момент - контракт на постачання бойових машин Франція уклала в лютому 2015 року з Єгиптом на постачання 24 винищувачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-