Гумконвой в Сирії розбомбили літаки Асада і Росії - розслідування

Гумконвой в Сирії розбомбили літаки Асада і Росії - розслідування

Укрінформ
Гуманітарну колону ООН у Сирії, знищену на заході від міста Алеппо, найімовірніше, розбомбила сирійська та російська авіація.

Про це свідчать дані розслідування, опублікованого на сайті Citeam.org.

"Швидше всього, гуманітарну колону було знищено внаслідок авіаударів як ВПС Асада, так і ВКС РФ", - йдеться повідомленні.

Раніше Міноборони РФ заявило, що разом з конвоєм їхав "пікап терористів, які буксирували міномет". Відомство також надало відео, де нібито зафіксовано рух конвою. Проте визначення місцевості за геоданими свідчить, що зйомка велася за 6 км від місця, де розбомбили конвой.

Оригінал відео

За словами авторів розслідування, пояснення Міноборони Росії або не мають відношення до інциденту (проїзд пікапа повз колону за 6 кілометрів від місця авіаудару і за 5 годин до нього), або не відповідають дійсності (колона знищена авіаударами, а не внаслідок пожежі; російський БПЛА не припинив супровід колони о 13:40, а продовжував спостереження за нею всього за 2 години до початку бомбардування).

Крім того, аналіз тіней на відео показує, що воно було зняте не пізніше 14:00, оскільки ділянка обгородження не знаходиться в тіні. Між тим, згідно з офіційною заявою Сирійської цивільної оборони, перший удар по колоні було нанесено о 19:15, тобто через п'ять годин після проїзду мимо пікапа.

Користувач Твіттера @obretix визначив, що це відео було знято біля населеного пункту Хан-ель-Асал, на відстані більше 6 кілометрів від місця, де по колоні було завдано авіаудару.

Американський Білій дім офіційно заявляє, що авіаудар по гуманітарній колоні нанесли або російські, або сирійські літаки, оскільки ніхто інший не наносить авіаударів у цьому районі. При цьому відповідальність США покладають на Росію, оскільки саме російська влада відповідала за дотримання перемир'я у цій місцевості.

Водночас неофіційно представники американської влади стверджують, що у вказаному районі під час нанесення авіаударів у повітрі знаходилися два російські бомбардувальники Су-24.

Як повідомило джерело WSJ, американські засоби об'єктивного контролю повітряної обстановки спостерігали весь виліт цієї пари, починаючи з аеродрому в Латакії і до самого місця авіаудару. Варто зазначити, що парні вильоти характерні саме для ВКС РФ(сирійська авіація, хоч і має у розпорядженні Су-24, робить тільки поодинокі вильоти).

На участь російських ВКС у бомбардуванні побічно вказує і відео, зняте у момент нанесення авіаударів. На ньому чути шум літаків, що летять, і вертольотів, що стріляють з гармат, а оператор виразно вимовляє фразу "ат-тайрат аль-харбі ер-Русі", тобто "російські військові літаки".

Крім того, це відео дозволяє виключити висловлену російськими ЗМІ з посиланням на Міноборони гіпотезу, що ніякого авіаудару взагалі не було, відзначають автори розслідування.

Один із прибічників Асада написав у Twitter о 21:17 (через 2 години після початку ударів по колоні) із слів бійців проасадівського загону "Бригади Баас", що ВКС РФ розбомбили на заході провінції Алеппо конвой терористів "Джебхат ан-Нусра" зі зброєю і боєприпасами. Оскільки про знищення будь-яких інших конвоїв увечері 19 вересня невідомо, можна припустити, що дані джерела про вміст і приналежність колони помилкові, а йдеться саме про бомбардування колони з гуманітарним вантажем.

Згідно ж зі згаданою заявою "Білих касок", авіаудари ймовірно наносилися як російською, так і сирійською авіацією. Це підтверджується відеозаписом, зробленим після авіаударів, на якому видно шматок металу, що нагадує кришку сирійської "бочкової бомби", а також фотографією кореспондента AFP, на якій, найімовірніше, зафіксовано деформований хвостовий стабілізатор авіабомби ОФАБ-250-270, що активно використовується ВКС РФ у Сирії.

Фото: AFP /Omar haj kadour

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-