Українську бібліотеку в Москві все ж переформатують

Українську бібліотеку в Москві все ж переформатують

Укрінформ
Книжковий фонд Бібліотеки української літератури (БУЛ) планується передати Центру слов'янських культур, що створюється на базі Бібліотеки іноземної літератури ім. М. І. Рудоміно ("Иностранка"), про що попередньо йшлося ще в липні 2016 року.

Про це повідомляє департамент національної політики, міжрегіональних зв'язків і туризму міста Москви

"Основу колекції (Центру слов'янських культур - ред.) має скласти книжкове зібрання Бібліотеки української літератури, яку "Иностранке" передає Департамент національної політики", - зазначається в повідомленні.

При цьому насторожує, що плутано йдеться про "колекції" книг Центру, а не про повноцінні "фонди". Директор Департаменту Володимир Черніков заявив про те, що після вилучення фонду БУЛ і фактичної її ліквідації "спільний проект з "Иностранкой" дозволить найкращим чином використовувати потенціал книжкових фондів українською мовою".

Такі перетворення підтримані екс-міністром культури, а нині спецпредставником Президента РФ з міжнародного культурного співробітництва Михайлом Швидким.

Як повідомлялося, правоохоронні органи РФ 28 жовтня 2015 року провели обшуки в Бібліотеці української літератури, після чого її директор, 58-річна Наталія Шаріна була затримана. Відносно неї було порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті і ворожнечі, а також приниження людської гідності). 5 квітня директору бібліотеки було пред'явлено ще одне обвинувачення - в розтраті (ч. 4 ст. 160 КК РФ). За версією слідства, витрачання Шаріною коштів, призначених для виплати юристам Бібліотеки, на її захист як директора БУЛ (у першій кримінальній справі про екстремізм у 2011-2013 р.р.), було нібито незаконним. За словами ж адвоката Івана Павлова, пред'явлення другого обвинувачення було зроблено для підстраховки, через невпевненість у вагомості першого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-