Лукашенко скаржиться на

Лукашенко скаржиться на "неприкритий тиск" з боку Росії

Укрінформ
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що незадоволений цінами й обсягом торгівлі з Росією.

Про це повідомляє БЕЛТА.

"Ми теліпаємся (інакше не скажеш) і вже кілька місяців не можемо домовитися щодо ціни на газ. У зв'язку з цим Росія знизила поставки нафти у Білорусь. Ми це сприймаємо як тиск на Білорусь, але тиску я не потерплю і білоруси теж", - заявив глава держави.

Лукашенко зазначив, що в минулому році торговельно-економічні відносини Білорусі і Росії були не на кращому рівні. Цього року поки не вдалося надолужити згаяне. "Це нікуди не годиться. Ми завжди пишаємося тим, що ось товарообіг знизився, але в натуральному вираженні ми додали. Це говорить про те, що ми почали поставляти в Росію великі обсяги, але за цінами наполовину нижчими. Яка прибутковість Білорусі від цього? Практично ніякої", - сказав він.

Глава Білорусі додав, що при постачаннях у Росію блокуються деякі білоруські товари, особливо продукти харчування, які купує Євросоюз. "У Росії вони чомусь "неякісні". Але зрозуміло: коли ми поставляємо якісний товар і за прийнятними цінами в Росію, ми б'ємо по кишенях олігархів від сільського господарства в Росії, - звернув увагу білоруський лідер. - Вони тиснуть на уряд (там зв'язки, ви знаєте не гірше за мене, які), а уряд дає команду "фас" різного роду чиновникам - від Россільгоспнагляду тощо. Вони у нас три підприємства відкривають для поставок - п'ять закривають, відкривають п'ять - шість потім закривають. Іде неприкритий тиск".

Нагадаємо, Росія і Білорусь ведуть переговори про ціну газу для білоруських споживачів. В липні 2016 року глава Міненерго РФ Олександр Новак повідомив, що борг Білорусі за російський газ становить $270 млн. Мінськ не визнавав заборгованість, заявляючи про несправедливість контрактної ціни $132,77 за 1 тис. кубометрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-