Паніка в центрі Парижа: поліція заарештувала хакера-підлітка

Паніка в центрі Парижа: поліція заарештувала хакера-підлітка

Укрінформ
Поліція заарештувала 16-річного хакера, який разом зі спільником зламав захист фіксованої телефонної лінії у паризькому районі Шатле-ле-Аль, та повідомив про захоплення заручників у церкві Сен-Льйо.

Про це інформує телеканал BFM-TV з посиланням на власні джерела в поліції.

«Один з двох підлітків, підозрюваний у причетності до організації хибної тривоги, у результаті якої у центрі Парижа в суботу сталася паніка та було розгорнуто масштабну антитерористичну операцію, був затриманий напередодні у Марні», - повідомляє телеканал.

За його даними, 16-річного підлітка, який використовував нік Tylers, затримали працівники бригади кримінального розшуку столичної поліції. Його підозрюють у хакерському зламі захисту фіксованої телефонної лінії у столичному районі Шатле-ле-Аль, організації дзвінка до поліції і створенні повідомлення щодо захоплення заручників у церкві Сен-Льйо, через що спрацював спеціальний додаток до мобільних телефонів SAIP про тривогу, а поліція розпочала масштабну АТО. Його спільника, 17-річного Ямаху Закаєва, оголошено у розшук.

Джерела в поліції повідомили ЗМІ, що поліція під час перевірки місця дзвінка переконалися, що виклик виходив саме з церкви, що зробило загрозу більш правдоподібною. Крім того, зловмисники назвали кількість нападників та заручників. Отримавши таку інформацію, поліція розпочала антитерористичну операцію, у т.ч. за участю спеціального штурмового підрозділу. Район одразу було оточено за периметром, розпочалася евакуація. SAIP розіслав людям, що перебували у цьому районі, повідомлення: «Увага – церква – попередження – небезпека теракту». Розпочалася паніка і тиснява. Напруженості ситуації додав останній напад на церкву у Сент-Етьєн-дю-Рувре (департамент Приморська Сена), коли терорист зарізав священика прямо у храмі.

Прокуратура Парижа відкрила кримінальну справу за фактом умисного приховування злочину і поширення неправдивої інформації, за яке передбачено покарання у вигляді двох років позбавлення волі і штрафу в сумі 30 тис. євро.

Прем'єр-міністр Франції Мануель Вальс висловив думку, що усіх причетних потрібно знайти і покарати. «Ті, хто взяв участь в цих невдалих жартах, відволікаючи сили безпеки, викликаючи паніку, повинні бути суворо покарані», - заявив він. Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казнев, у свою чергу, додав, що зловмисники повинні будуть «відшкодувати завдані фінансові збитки державі» після відповідних оцінок.

Раніше видання l’Obs оприлюднило інтерв’ю з двома підлітками 16-17 років, які зізналися, що це нібито вони зламали SAIP і надіслали повідомлення про хибну тривогу. При цьому один з них вихвалявся у соцмережах, що через його «жарт» поліція підняла у небо гелікоптер і направила понад 50 автомобілів у центр Парижа. Підлітки заявили, що вони є прихильниками хакера-француза ізраїльського походження Грегорі Шеллі, який втік до Ізраїлю і є відомим автором складних телефонних розіграшів. Сам пранкер у понеділок на своїй сторінці в Facebook заперечив будь-який зв'язок з обома юними хакерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-