Вибори в Берліні Меркель втратила більшість у парламенті

Вибори в Берліні Меркель втратила більшість у парламенті

Укрінформ
Результати виборів до місцевого парламенту столиці ФРН стали гіршими для Ангели Меркель і настільки поганими для партій правлячої коаліції ХДС та СДПН, що вони змушені будуть шукати партнерів для нової.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

За попередніми даними, за Соціал-демократичну партію Німеччини проголосували 21,9% (на 6,4% менше, ніж 5 років тому) виборців, за Християнсько-демократичний союз – 17,7% (втратили 5,6%). Замикає трійку партія "Лівих" – 15,5%. "Зелені" з 15,3% голосів зайняли 4 місце.

Право-популістська "Альтернатива для Німеччини" змогла зібрати 13,8% і виявилася п'ятою. Ще однією партією, яка пройшла в парламент, стала Вільна демократична партія, яку підтримали 6,7% респондентів.

Оглядачі назвали недільні вибори "чорним днем" для народних партій, скептичеси зауважуючи, що "програли святкують перемогу". Справа в тому, що колишня коаліція СДПН і ХДС не зможе при такому розкладі сформувати більшість. Їм потрібно шукати партнерів.

При цьому угода з АдГ виключено. Ліві ідеї досить далекі від тих, які проповідують СДПН і ХДС, однакро своїм провалом християнські демократи зобов'язані політиці свого лідера щодо біженців, яка зближує їх саме з лівими.

Всього на 130 депутатських крісел претендували 927 кандидатів від 21 партії.

Явка – 66,7% - виявився вище на 6 з половиною відсотків, ніж на попередніх виборах у 2011 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-