У Парижі хибне повідомлення про небезпеку спричинило паніку і тисняву

У Парижі хибне повідомлення про небезпеку спричинило паніку і тисняву

Укрінформ
У Парижі напередодні, поблизу популярного серед туристів району Шатле-ле-Аль (Chаtelet-Les Halles), спрацював спеціальний додаток до мобільних телефонів SAIP (Система попередження населення про небезпеку, розроблена спеціально до Євро-2016), що спричинило паніку і тисняву.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу, інцидент стався о 17:14 за Києвом, коли центр Парижа був заповнений численними туристами та парижанами, які вирішили відвідати визначні місця столиці у зв’язку оголошеними Європейськими днями культурної спадщини.

Кілька сотень французів отримали на свої телефони повідомлення про небезпеку і попередили про небезпеку решту людей на вулиці. Тисячі людей у паніці почали бігти, що спричинило тисняву у перші хвилини після надходження сигналу тривоги. Через 10 хвилин надійшло нове повідомлення SAIP, що тривога виявилася хибною.

Разом з тим, французькі ЗМІ ще до скасування встигли повідомити про сигнал тривоги.

Трохи згодом прес-секретар МВС Франції П'єр-Анрі Бранде виступив на телеканалі BFM-TV, повідомивши, що причиною тривоги стали повідомлення від парафіян церкви Сен-Льйо, які з невідомих причин вирішили, що у соборі відбулося захоплення заручників. Поліція одразу зреагувала і розпочала антитерористичну операцію.

Район Шатле-ле-Аль був оточений поліцією по периметру, а її спеціальні підрозділи швидкого реагування приготувалися до активних дій. О 18:00 годині, після з’ясування усіх обставин, опереція була скасована.

Міністр внутрішніх справ Франції Бернар Казньов на своїй сторінці у Тwitter повідомив про хибну тривогу. Крім того, він виступив з офіційною заявою, привітавши «високу оперативну спроможність сил (поліції) і їх високий рівень професіоналізму». За його словами, він доручив фахівцям з‘ясувати точні причини інциденту.

Як повідомлялося, 17-18 вересня в умовах підвищених заходів безпеки проходять дні Європейської культурної спадщини у Франції. Майже всі державні заклади та установи, найбільші церкви, музеї, пам'ятники культури, архітектури та історії відкрили на ці вихідні двері  для широкого загалу під пильним оком правоохоронців, військових та приватних служб безпеки. На вході більшості закладів встановлені металошукачі, а правоохоронці перевіряють усі особисті речі, рюкзаки, валізки тощо. На посилений режим служби переведено столичну поліцію, рятувальні та комунальні служби, лікарні. Загалом за даними міністерства культури країни, для вільного відвідування відкрито 15 тис. місць на усій території Франції.

Щороку саме ці вихідні дні приваблюють до Франції численних іноземних та внутрішніх туристів. Кількість відвідувачів зростає з року в рік. У 2015 році Європейські дні культурної спадщини у Франції привабили 12 млн відвідувачів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-