Росія попросила в Польщі нові матеріали слідства щодо Смоленської трагедії

Росія попросила в Польщі нові матеріали слідства щодо Смоленської трагедії

Укрінформ
Росія звернулася до Польщі з проханням передати нові дані щодо Смоленської катастрофи, зібрані підкомісією, яка з березня розслідує причини катастрофи.

Про це заявив міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Російська Федерація звернулася до нас через посла (Росії в РП – Ред.) Андреєва про надання їм даних зі слідства для їх вивчення”,- зазначив Мацеревич.

Він додав, що російська сторона звернулася до польської про надання нових доказів відразу після прес-конференції “Смоленської” комісії, під час якої було представлено “нові матеріали і докази, що літак розпався у повітрі”.

Глава МНО Польщі поінформував також, що про зустріч з членами польської комісії попросила і голова Міждержавного авіаційного комітету (МАК) у Москві Тетяна Анодіна, який з боку Росії вів слідство у цій справі.

Під час прес-конференції у четвер члени підкомісії з розслідування Смоленської катастрофи заявили, що мають свідчення маніпулювання Росією окремими даними, що стосуються катастрофи. Зокрема, вони наголосили, що  відбувалися маніпуляції з “чорними скриньками” повітряного судна, а також що аварія приборів на борту літака наступила за декілька секунд до зіткнення із землею.

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Леха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

МАК у Москві, а також польська урядова комісія тодішнього глави МВС РП Єжи Міллера, попри часткові розбіжності у відповідальності сторін, основними причинами катастрофи в 2011 році назвали помилки пілотів президентського літака. Правляча коаліція партії "Право і Справедливість" (PiS), яка вважає ці висновки обох комісій хибними, не виключає, що причиною авіакатастрофи могло стати спрацювання вибухового пристрою на борту літака. При цьому польська сторона натякає, що до авіакатастрофи могли бути причетними росіяни.

Фото: www.thekathrynreport.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-