Небажання Росії повертати літак Качинського породжує підозри - Дуда

Небажання Росії повертати літак Качинського породжує підозри - Дуда

Укрінформ
Небажання Росії віддати Польщі розбитий літак президента Леха Качинського породжує різноманітні домисли, які не свідчать на користь Росії.

Про це в п’ятницю у Варшаві під час спільної прес-конференції з главою МЗС країни Вітольдом Ващиковським заявив президент Польщі Анджей Дуда, інформує кореспондент Укрінформу.

“Я здивований тим, що Росія не хоче віддати розбитий літак. Те, що Росія не хоче віддати цей літак, породжує найрізноманітніші припущення, які є не на користь Росії. В нормальних умовах, коли хтось не має що приховувати, у такій ситуації власність іншої країн просто повертається”,- заявив Дуда.

Водночас, Ващиковський зазначив, що у справі повернення літака Польща є заручницею помилок і занедбувань попередньої польської влади.

“Цей розбитий літак можна було б повернути, якщо б попередній уряд прийняв інші рішення, розпочав активну співпрацю з Росією на тему розслідування, прийняв рішення щодо здійснення слідства, спираючись на інші юридичні інструменти, звернувся до міжнародних інституцій і держав за допомогою”,- підкреслив глава МЗС РП.

За його словами, наслідком занедбування попередників є те, що через шість років складно повернути літак.

Утім, Ващиковський наголосив, що Варшава здійснює зусилля щодо повернення розбитого літака президента Качинського на батьківщину.

Росія шість років поспіль відмовляється передавати Польщі розбитий Ту-154М, мотивуючи це тим, що в Москві також ведеться слідство у справі катастрофи. У Кремлі наполягають, що повернення літака можливе лише після його завершення.

Представники нинішньої польської влади висловлюють гіпотезу, що причиною катастрофи міг стати вибух на борту повітряного судна. При цьому натякається, що до цього могли бути причетними росіяни.  

Попередні польські уряди самотужки, а також використовуючи можливості ЄС і НАТО намагалися тиснути на Росію у справі повернення залишків повітряного судна. 

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-