Ассанж сказав, за якої умови здасться США

Ассанж сказав, за якої умови здасться США

Укрінформ
Засновник сайту WikiLeaks Джуліан Ассанж, який переховується у посольстві Еквадору у Великій Британії, заявив, що готовий здатися американській владі у разі, якщо ті помилують його інформатора - колишнього офіцера армії США Челсі Меннінг.

Про це повідомляє ВВС.

"Відповідна пропозиція опублікована в "Твітері" WikiLeaks. Водночас у повідомленні наголошується, що, незважаючи на готовність піти на такий крок, Ассанж вважає будь-яке своє кримінальне переслідування в США незаконним", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що інформатор WikiLeaks Бредлі Меннінг був у 2013 році засуджений американським судом до 35 років позбавлення волі за розголошення секретних даних. Вже у в'язниці він подав заяву про зміну імені і статі.

У 2014 році суд задовольнив його прохання змінити чоловіче ім'я Бредлі на жіноче Челсі, а в 2015 році солдату-трансгендеру дозволили пройти курс гормональної терапії.

З 10 вересня цього року Челсі Меннінг оголосила голодування на знак протесту проти відмови влади дозволити їй хірургічну операцію зі зміни статі. У результаті американські власті пішли їй назустріч, і 14 вересня голодування було припинено.

Джуліан Ассанж перебуває в посольстві Еквадору з червня 2012 року. Він попросив там політичного притулку, намагаючись уникнути екстрадиції до Швеції, що загрожує йому. Він побоюється, що Швеція видасть його США, які незадоволені викриттями WikiLeaks.

Шведські прокурори хочуть допитати Ассанжа у справі про нібито згвалтування і сексуальні домагання по відношенню до двох жінок-волонтерів Wikileaks, що мали місце в середині 2010 року, які не подавали формальних позовів.

Сайт Wikileaks здобув популярність після публікації секретних матеріалів Пентагону, Держдепартаменту та інших державних органів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-