Конституційна криза в Польщі: Європарламент ухвалив нову резолюцію

Конституційна криза в Польщі: Європарламент ухвалив нову резолюцію

Укрінформ
Європарламент у середу прийняв резолюцію, в якій висловив занепокоєння станом демократії в Польщі, зокрема ситуацією навколо Конституційного суду.

Резолюцію підтримали 510 євродепутатів, а 160 були проти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Параліч роботи Конституційного суду загрожує демократії, основоположним правам і верховенству права в Польщі”, - йдеться в резолюції.

У ній також звертається увага на ситуацію навколо публічних ЗМІ, змін до закону про поліцію, державну службу, а також навколо збільшення вирубки дерев у Біловезькій пущі на території РП.

Резолюцію підтримали п’ять фракцій ЄП, які об’єднують близько 600 депутатів.

Напередодні в ЄП відбулася дискусія щодо стану демократії в Польщі. Під час обговорення прихильники резолюції наголошували, що вона критикує дії уряду країни, а не країну в цілому. Водночас депутат ЄП, член фракції Європейських консерваторів і реформістів, до складу якої входить правляча у Польщі партія “Право і Справедливість” (PiS), Ришард Легутко зазначив, що більшість у Європарламенті упереджено ставиться до уряду Польщі. Він також звинуватив Єврокомісію, що вона незаконно розпочала процедуру оцінки стану демократії в Польщі і є одночасно стороною обвинувачення, суддею і виконавцем.

Як відомо, це вже друга дискусія в ЄП щодо стану демократії в Польщі. Попередня відбулася в січні цього року за участі прем’єр-міністра Беати Шидло. У січні Єврокомісія розпочала процес попередньої оцінки стану верховенства права у Польщі. За порушення європейських цінностей зазначена стаття передбачає навіть позбавлення права голосу країни-члена ЄС.

Конституційна криза триває в Польщі з листопада минулого року. Влада й опозиція обвинувачують одна одну в порушенні закону під час призначення суддів КС, що призвело до поглиблення кризи й ускладнення роботи цього органу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-